България ще наложи вето, ако Европейският съюз гласува нов пакет

...
България ще наложи вето, ако Европейският съюз гласува нов пакет
Коментари Харесай

Румен Радев: България ще наложи вето върху евентуални санкции върху ядреното гориво от Русия

България ще наложи несъгласие, в случай че Европейският съюз гласоподава нов пакет от наказания против Русия, които засягат нуклеарното гориво. Това разгласи президентът Румен Радев пред публицисти преди присъединяване си в изключителното съвещание на държавните и държавните ръководители на страните членки на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел.

Акцентите на срещата на върха ще бъдат войната на Русия против Украйна, икономическото положение на Европейски Съюз, както и миграцията и гарантирането на сигурността на външните граници на Европейски Съюз.

По думите на президента България не може да одобри наказания в нуклеарната енергетика, тъй като това ще повлияе директно върху нуклеарната енергетика в страната. Към момента два от реакторите на АЕЦ " Козлодуй ", които са съветски дизайн, употребяват единствено съветско гориво. Наскоро в осъществяване на решение на Народното събрание нуклеарната централа подписа контракт с шведската " Уестингхаус електрик " за доставка на свежо нуклеарно гориво, само че то ще бъде единствено за 1000-мегаватовия 5-и блок. " Отчитаме всички вероятни области където това може да стане и само че там, където са застрашени директно нашите ползи, ние сме доста деликатни. Ако се наложи, ще наложим несъгласие ", сподели Радев.

Той добави, че на срещата на върха в Брюксел всички европейски водачи ще имат опция да се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски, който през вчерашния ден бе на посещаване в Обединението кралство и във Франция, където се срещна с премиера на страната Риши Сунак, с президента на Франция Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц.

Според българския държавен глава е " извънредно време " една година след започването на войната в Украйна фокусът на дебатите в Европейски Съюз да е най-много върху ограниченията за нейното прекратяване и за възобновяването на всички дипломатически старания, тъй че да се търси спокойно решение на спора. Радев в унисон с Българска социалистическа партия от началото на военния спор в Украйна приканва да се търси дипломатическо решение за прекратяване на войната, а не със средствата на оръжията, по тази причина и нееднократно е изрязвал позиция против изпращането на муниции от България в страната. От Брюксел той повтори тази теза и изрази вяра, че държавното управление (без да показва дали служебно или постоянно, бел.авт.) ще прояви разсъдък в бъдеще това повече да не се позволява. Увери и че, България ще продължи да поддържа украинските бежанци с каквото може.

Румен Радев разгласи, че на съвещанието на Европейския съвет ще повдигне тематиката за повишената експанзия и ескалиращата антибългарска акция в Република Северна Македония, въпреки че това не е в дневния ред на срещата. Държавният ни глава ще моли европейските водачи да проявят повече взаимност и ангажираност с правата на македонските българи като наложат мониторинг, който да подсигурява спазването на правата им.

" Нека със същата сила, с която нас ни пришпорваха тук за ускорение на процеса на интеграция, Европейски Съюз да наложи мониторинг ", сподели Радев и добави, че също така чака безапелационна и институционална реакция от управляващите в РСМ и незабавни дейности за откриване на причинителите на побоя над секретаря на българския клуб " Цар Борис Трети " в Охрид Християн Пендиков.

" За страдание, все още не виждам нужната политическа воля и е налице разминаване сред политическите упоритости и поетите задължения от страна на РСМ и действителността, в която живеят македонските българи там. Отричането на съществуването на тези проблеми с правата на македонските българи единствено удължава тези проблеми, отсрочва решението, води до още закононарушения и чувство за безотговорност и единствено подтиква закононарушенията от ненавист ", сподели Радев.

Той добави, че сега България е в положение на несъгласие за участието на Скопие в Европейския съюз, защото българите в Северна Македония към момента не са вписани в конституцията ѝ.

Президентът разяснява от Брюксел и тематиката за защитата на българската граница. По думите му ресурсите не са задоволителни и е нужна помощ от Европейски Съюз. Затова Радев ще упорства пред европейските си сътрудници да стартира пилотен план за усилване на защитата с финансиране от Европейски Съюз. Радев се базира на думи на ръководителя Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съгласно които вложението в защитата на българо-турската граница би трябвало да бъде приоритет на Европейски Съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР