България ще може да изнася за Китай комбинирани фуражи и

...
България ще може да изнася за Китай комбинирани фуражи и
Коментари Харесай

Ще изнасяме фуражи за Китай

България ще може да изнася за Китай комбинирани фуражи и фуражни добавки. Това стана ясно след подписването в Будапеща на двустранен протокол сред заместник-министъра на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и Джъ Шупин,министър на Генералната администрация за контрол на качеството, ревизия и карантина на Китайската национална република /ГАНКИК/.

Министерството на земеделието, храните и горите посредством Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ е българският изпълнителен орган по сегашния протокол. Той влиза в действие от
датата на неговото сключване и ще е със период на годност от пет години.

Комбинираните фуражи на растителна основа и фуражните добавки би трябвало да са от преработвателни предприятия, утвърдени или регистрирани от БАБХ. Комбинираните фуражи на растителна основа и фуражните добавки могат да се изнасят за Китай единствено откакто ГАНКИК утвърди преработвателните предприятия, предложени от МЗХГ.

Всички регистрирани и утвърдени преработвателни предприятия би трябвало да имат основана и да ползват система за разбор на заплахите и сериозни контролни точки (HACCP) или система за ръководство на качеството, учредена на концепцията за HACCP, а също и да ползват система за назад изземане на продукта и за следене.

Контролът върху суровините, производството, преработката, съхранението, превозването и хигиената на оборудванията за краткотрайно предпазване наоколо до пристанището би трябвало да бъде засилен. Целта е да се избегне всякакво замърсяване на комбинираните фуражи на растителна основа и на фуражните добавки с почва, скотски трупове и оборски тор, растителни и скотски останки.

БАБХ би трябвало да ускори формалния надзор върху предприятията, произвеждащи и преработващи комбинирани фуражи на растителна основа и фуражни добавки, както и да реализира обикновен контрол върху тях, с цел да подсигурява качеството, сигурността и здравния статус на изнасяните артикули.

Заместник – министър Вергиния Кръстева е в Будапеща като член на делегацията, водена от господин Бойко Борисов, министър-председател на Република България, за присъединяване в Шестата среща на държавните ръководители на Китай и страните от ЦИЕ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР