България ще мине през катаклизми, но ще дръпне напред, а

...
България ще мине през катаклизми, но ще дръпне напред, а
Коментари Харесай

На днешния ден преди 22 години умира Тодор Живков

 България ще мине през катаклизми, само че ще дръпне напред, а концепциите за нов социализъм този път ще дойдат от Запад. Това са част от пророчествата на Тодор Живков, който си отива от този свят на 5 август 1998 година, преди тъкмо 22 години. През последните години от живота си Живков дълго е под домакински арест, само че не отхвърля изявленията, които наподобяват необикновено настоящи даже две десетилетия след кончината на някогашния Първи. В средата на 90-те години Тато дава за образец развиването на огромните западни страни, откъдето чака да се възроди концепцията за социализъм, подобен, за какъвто мечтаят идеалистите. " Социализмът ще пристигна от развитите общества - споделя Живков пред журналиста от Би Би Си Петър Увалиев през 1994 година - В Германия още преди доста години този строй се подаваше от всеки ъгъл. " Тато признава, че при нас всичко е било друго. " Когато ние взехме властта в България, къщите се преустройваха от кирпич - напомня той и добавя. - След промяната ми на 10 ноември настъпи еуфория. За всичко бях отговорен единствено аз. Но това мина и пристигна моментът на махмурлука, а по-късно и времето на отчаянието. "

До края на живота си Живков има вяра, че България ще дръпне напред след първите десетилетия на XXI век, а социализмът ще пристигна от Запада. Бившият първи има и своите опасения за бъдещето на България. " Страхувам се от апатията на народа - признава Тато. - Те не схващат, че задачата е огромен капитал да се концентрира в дребен брой хора, които ще диктуват кой да бъде министър-председател, кой не и така нататък На Запад профсъюзите желаят работната седмица да се понижи на 35 часа и това ще стане, тъй като това са ползите на милиони хора. А че ще има богаташи, ще има. Събитията обратно не могат да се върнат. Но в този момент България се връща десетилетия обратно и в действителен, и в веществен проект. Без да има произвеждане, поставят налози, налози... Да се чуди по какъв начин устоя този обеднял народ... "

" България Днес " се свърза и с един от околните другари на Живков от родния Правец, който постоянно го посещава в годините, откакто Живков към този момент не е на власт. " Ходех при него по два пъти в седмицата, когато всичките се бяха скрили - споделя Христо Христов-Референта, някогашен шеф на ловно стопанство " Кормисош " в Родопите. - Живков беше доста добре осведомен за всичко, което се случва. Винаги имаше пред него един куп вестници. Вярно е, че той предсказа разграбването на страната, за което доста го болеше. Но пазеше в себе си и религия, че нещата ще потръгнат към положително един ден. Казваше, че не го е боязън от гибелта, само че го болеше, че е изолиран и го държат под домакински арест. Обърнах цяла София, с цел да му изкарам позволение да си пристигна до Правец за стогодишнината на читалището през 1995 година В последна сметка Николай Добрев, който инцидентно срещнах на северния вход на Народното събрание да пуши цигари, съумя да уреди нещата. Кольо убедил тогавашния основен прокурор Иван Татарчев да даде позволение на Живков да пристигна за празника в Правец. " На шестата водка Татарчев подписа ", сподели ми тогава Кольо Добрев, който беше доста почтен мъж.

" Наборе, не сме безконечни. Ке си идеме първо аз, след това ти. " Тези думи споделя Ванга на Живков точно на Благовещение, 25 март 1995 година Разговорът сред двамата не е публично доказан, само че е необятно обсъждани и оповестен в медиите в средата на 90-те години. Твърди се, че до момента в който пророчицата чествала именния си ден, по телефона в Рупите й се обадил персонално Живков. След като я поздравил, я питал: " Ванго, ще ни бъде ли? ". " Е, па безконечни хора нема " - споделила Ванга. - " Ке си идеме първо аз, след това ти. " Ванга и Живков са родени в една и съща година - 1911. Преди да починат, и двамата изпадат в кома. Ванга умира през август 1996 година, а Живков през август 1998 година Говори се, че първата им среща, която също не е публично доказана, е още през 1967 г, написа още " България Днес ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР