България ще купи още осем бойни самолета. Това реши на

...
България ще купи още осем бойни самолета. Това реши на
Коментари Харесай

Военният министър: Купуваме още осем бойни самолета

България ще купи още осем бойни самолета. Това реши на свое съвещание Министерски съвет. Инвестиционият разход за придобиване на осем самолети F-16 BLOCK 70  е 1 296 412 185 $. 

Това заяви служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Той акцентира, че за българските Военновъздушни сили е извънредно значимо придобиването на нова техника. „ В плана са включени и качества за нанасяне на удари въздух – повърхнина, въздух – въздух. Т.е. ние ще имаме една пълноценна ескадрила от 16 самолета. Очакванията са самолетите да дойдат през 2027 година “, посочи министърът.

Освен решението за изтребителите държавното управление през днешния ден е приело стратегия за предпочитани капиталови разноски на Министерството на защитата. Тя включва 13 плана на обща стойност 6,6 милиарда лева Тези планове покриват единствено една част от нужните 188 качества, открити при прегледа на защитата, съобщи оффнюз.бг.

„ Отчитайки икономическото и финансово положение на страната, акцентирахме единствено върху 13 качества. Считам, че е нездравословно да се пестят пари във връзка с националната сигурност. Българската войска е подценявана повече от 30 години. Технологично ние изоставаме доста от нашите съдружници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизиране на българската  войска “, каза Стоянов.

Правителството реши да да даде филантропична помощ на Украйна. Страната ни изпраща 350 медицински комплекта, които обезпечават здравно обслужване на 35 000 жители. Дарението се реализира по искане на украинската страна, заяви министър Стоянов.

„ Всеки спор – замразен, тленен или парещ е риск за националната сигурност, само че директна опасност за България няма. Страната е в системата на групова защита на НАТО “, сподели министър Стоянов, помолен да разяснява оповестената в Русия частична готовност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР