България ще купи още 8 изтребителя F-16 от САЩ, реши

...
България ще купи още 8 изтребителя F-16 от САЩ, реши
Коментари Харесай

България купува още 8 изтребителя F-16 от САЩ

България ще купи още 8 изтребителя F-16 от Съединени американски щати, реши държавното управление на днешното си съвещание. По този метод Военновъздушни сили ще разполагат с цялостна ескадрила от общо 16 нови бойни самолета, съобщи служебният боен министър Димитър Стоянов. Кабинетът утвърди и стратегия за финансиране на 13 предпочитани отбранителни плана за 6,6 милиарда лева

До 2025 година Съединените щати би трябвало да доставят първите осем самолета, които бяха контрактувани и платени по времето на кабинета " Борисов ", а с днешното решение на служебното държавно управление ще купим още 8, за които ще платим 1 милиарда и 296 млн. $.

" В този план на капиталов разход са включени и качествата за нанасяне на удари въздух - повърхнина, въздух - въздух, т.е., ние ще имаме една пълноценна ескадрила от 16 самолета. Очакванията са, че самолетите ще дойдат 2027 година ", сподели Димитър Стоянов - длъжностен министър на защитата.

Заради превъоръжаването ни с F-16 се постанова и огромна рационализация на авиобаза " Граф Игнатиево ", където ще бъдат ситуирани новите изтребители. В тази връзка стартира пребазирането на самолетите МиГ-29 и учебно-бойните Л-39 на летище Пловдив.

" Сега се чака ремонт на полосата, не тъй като тя не е годна, а да си подсигуряваме, че като пристигна новият изтребител F-16 в идващите 10-15 години, ще се постанова единствено поддръжка на полосата, само че не и главен ремонт. Именно по тази причина се прави ремонт на полосата в този момент, преди идването на самолетите ", изясни бриг. ген. Николай Русев - пълководец на Военновъздушни сили.

Миналата седмица са водени диалози с Швеция и Франция за изтребители на лизинг, които да носят бойни наряди в интервала, когато МиГ-овете излязат от експолатация и преди да сме получили новите F-16, съобщи министър Стоянов. Очакват се предложения от Съединените щати и Израел.

" Ние можем да носим дежурство взаимно с нашите съдружници, само че не нашите съдружници да носят дежурство вместо нас ", съобщи Димитър Стоянов - длъжностен министър на защитата.

Правителството реши още предпочитано да се финансират общо 13 военни плана с 6,6 милиарда лева,сред които придобиване на нови бойни машини за пехотата, 3-Д радари, 155 милиметрови гаубици, брегови ракетни комплекси, 2 подводници и патрулни бойни кораби.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР