България ще купи 1 брой зенитно ракетен комплекс IRIS-T SLM“

...
България ще купи 1 брой зенитно ракетен комплекс IRIS-T SLM“
Коментари Харесай

България иска да купи зенитен ракетен комплекс от Германия за 182 млн. евро без ДДС

България ще купи 1 брой зенитно ракетен комплекс „ IRIS-T SLM “ от Германия. Стойността на договорката е 182 114 311 евро (356 184 366 лева) без Данък добавена стойност, съобщи БГНЕС. Допълнително е планувана опция за закупуване на до 5 броя „ IRIS-T SLM “ и на 1 брой система за отдалечен обхват „ IRIS-T SLX “.

България се нуждае от модерни системи за противовъздушна защита, които да дават отговор на актуалните провокации, изключително на фона на вилнеещите наоколо до нас войни – в Украйна и Близкия изток.

С придобиването на нови многоканални ЗРК ще се усилят неведнъж опциите ни за въздържане и отразяване на противниковите въздушни и ракетни офанзиви. Също по този начин България ще понижи своята взаимозависимост от вноса на аварийни елементи за нашето остаряло Противовъздушна отбрана от Русия.

В момента най-модерната ни система за Противовъздушна отбрана е руската С-300 от епохата на разпадането на Варшавския контракт през 1990-1991 година Тези системи въпреки и да се потвърдени, към този момент са много остарели и тяхната употреба е доста комплицирана, изключително измежду началото на войната на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Във връзка с новите закани България се включи в самодейността „ Шит на европейско небе “. В нея с изключение на нас влизат още Белгия, Чехия, Дания, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия и Словения.

В тази връзка в интервала 22-24 юли 2024 година в Министерството на защитата бяха извършени работни срещи с представители на Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия и на немската компания „ Diehl Defence ” по отношение на придобиване на наземни системи за Противовъздушна отбрана „ IRIS-T ” в границите на самодейността „ Щит на европейското небе “. В хода на полемиките и след получени уточнения от немска страна българската страна съобщи желание за закупуване 1 брой „ IRIS-T SLM ”.

Какво съставлява немският ЗРК?

Разработката на системата със междинен обхват „ IRIS-T SLM “ стартира през 2007 година През 2014 година е тествана и комплексът стартира да се създава всеобщо.

Обсегът на изстрелване на ракетата „ IRIS-T SLM “ е 40 км, обсегът на височина е 20 км, твърди се, че е много маневрена.

„ IRIS-T SLM “ употребява осъвременени „ IRIS-T “ ракети въздух-въздух. Тяхната отличителна линия е инфрачервена глава за самонасочване, която разрешава да се осъществя правилото „ стреляй и забравяй “. Инфрачервената глава има висока разграничителна дарба и не е сензитивна към най-новите топлинни клопки, употребявани от актуалната авиация, с цел да се защищити от Противовъздушна отбрана.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР