България ще кандидатства едновременно за т.нар. чакалня на еврозоната и

...
България ще кандидатства едновременно за т.нар. чакалня на еврозоната и
Коментари Харесай

Кандидатстваме едновременно за чакалнята на Еврозоната и банковия съюз

България ще кандидатства по едно и също време за така наречен " чакалня " на еврозоната и банковия съюз. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на събитие на Института за дясна политика. Той разясни още, че през идващите дни следва български специалисти да се срещнат с представители на Европейската централна банка, с цел да се разиска по какъв начин страната ни да се по едно и също време към банковия съюз и ERM2.  До момента нито една страна не се е присъединявала по едно и също време към ERM 2 и банковия съюз. Ето за какво се водят диалози с Европейската централна банка на експертно равнище в тази посока.

" И през идващите дни ще има огромна експертна българска делегация в ЕЦБ, която продължава да работи по тази тематика извънредно интензивно. Крайният резултат, по този начин най-малко както аз си го представям, е че до 1 година ние ще можем по едно и също време да влезем в близко съдействие с банковия съюз и ERM 2 ", сподели Горанов.

Финансовият министър е безапелационен, че с приемането на еврото, България ще има валутен суверенитет, защото ще имаме присъединяване при решения, свързани с паричната политика на ЕЦБ. А доверието към страните, които са в периферията, отвън еврото, е по-различно, в сравнение с към тези, които са влезнали в зоната на единната валута, акцентира още финансовият министър.

" Трябва и уговорките, които се поемат към нас или най-малко диалозите, които водим с нашите сътрудници, да бъдат твърди, с цел да не се стига до тази безкрайна игра, която виждаме с Шенген, само че имаме увереност и подготвеност да минем по този път ", разяснява още финансовият министър.

Горанов изрази вяра, че ще влезем в Еврозоната до няколко години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР