България ще изтръпне, когато разбере колко са териториите, включени в

...
България ще изтръпне, когато разбере колко са териториите, включени в
Коментари Харесай

Бизнесът: За пари еколозите вкарват неоснователно много земи в Натура 2000

България ще изтръпне, когато разбере какъв брой са териториите, включени в мрежата Натура 2000, предизвести Тодор Георгиев, секретар на Национална асоциация „ Българско черноморие ". Преди седмица държавното управление подсети, че земите в Натура 2000 в страната ни са 34%, а междинния % за Европа е една 18%.
Природозащитници обаче отхвърлиха тези проценти и обявиха, че те са надалеч по-малко.
Междувременно бизнесът регистрира отлив на вложения поради несигурността на бъдещето на плановете. " В България има безпричинно висок % на земите в Натура 2000, тъй като прородозащитни организации получават милиони от Европейския съюза за запазване на биоразнообразието ", сигнализира пред Дарик Тодор Георгиев.
" Те не са 34%, а 38,5%, защото природозащитниците крият едни биокоридори, които никой не е извадил нескрито. Ще изтръпне България, когато види и тях. Не е включена и зона " Био ", която 2014 година по неотложност бе призната и докладвана в Европейска комисия. Доста неща не са включени, а дружно с тях и новите морски зони, които би трябвало да бъдат оповестени, въпреки че си имаме задоволително ", изясни той.
Природозащитникът Тома Белев отхвърли зелените организации да печелят от зелен рекет. " За страдание не е толкоз висок процентът на предпазените територии. Германия е с 67% - максимален дял предпазени територии по европейските наставления. Ние сме доста надалеч от Германия в това отношение. Натура 2000 за жалост не е 34%, а 20 на 100. Навсякъде опазването на природата е обвързвано с стабилно развиване и не пречи ", уточни той.
Тодор Георгиев обаче предизвести, че все по-голям ще става отливът на вложения у нас поради земите в Натура 2000. " По медиите виждате, че всички излизат и приказват за природа, а зад всичко това са единствено пари. През предходния програмен интервал над 401 милиона евро са взети за запазване на биоразнообразието ", разяснява Георгиев и цитира популярната фраза на Мечо Пух " Колкото повече, толкоз повече ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР