България ще изпълни заложеното в евродирективата за минималната заплата, ако

...
България ще изпълни заложеното в евродирективата за минималната заплата, ако
Коментари Харесай

КНСБ: При минимална заплата от 764 лв. България ще изпълни бъдещата евродиректива

България ще извърши заложеното в евродирективата за минималната заплата, в случай че тя стане 764 лв. от 1 януари 2022 година Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн конференция, отдадена на Директивата за обективни и съответни минимални работни заплати и нейното отражение.

Референтната стойност за оценка на адекватността на минималното заплащане е съответствие на минималната работна заплата към междинната работна залата от 50 на 100 и 60 на 100 от медианната работна заплата.

Очакванията са европейската директивата за минималната работна заплата да бъде призната през второто полугодие на 2022 година Към момента въвеждането ѝ се поддържа от съвсем всички съществени политически силив Европарламента.

Към днешна дата съотношението на минималната заплата към междинната е 42.8 на 100. За да стане 50 % от междинната, минималното заплащане би трябвало да е към 760 лв., уточни Пламен Димитров.

Той напомни, че у нас две трети от българите получават приходи, равни на междинната работна заплата и по-малко от нея, а единствено една трета, равни на междинната и повече от нея.

В началото на годината нормално съотношението на минималната към междинната е по-високо, достигало е най-вече до 45 на 100. В края на годината става по-ниско, защото междинната заплата растеи нормално се движи към 42-43 %.

Минималната работна заплата в България през 2021 година е 332 евро, което е най-ниската стойност в целия Европейски съюз.

За съпоставяне, минималната работна заплата в Нидерландия е 1684 евро, във Франция 1554 евро, в Германия 1614 евро и така нататък

Дори в Хърватия, която влезе в Европейски Съюз след България, минималната работна заплата е 562 евро, показаха от КНСБ.

В момента минималната работна заплата у нас е 650 лева В началото на ноември по отношение на нейния размер. Служебният кабинет към момента не е показал визията си за нейния размер, макар че приготвя проектобюджета за идната година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР