България ще изгражда източници за 1425 мегавата възобновяема енергия за

...
България ще изгражда източници за 1425 мегавата възобновяема енергия за
Коментари Харесай

Energy Storage news: България ще изгражда източници за възобновяема енергия за над половин милиард лева!

България ще построява източници за 1425 мегавата възобновима сила за над 700 милиона лв.! Това написа английската медия Energy Storage news. Изграждането ще е на източници за 350 MW за предпазване на сила дружно с 1425 MW възобновима сила.

Министерството на енергетиката на България започва два търга за прибавяне на 1425 MW произвеждане на сила от възобновими източници към мрежата и 350 MW планове за системи за предпазване на сила от акумулатори (BESS).

Министерството съобщи, че главната цел на вложенията на обща стойност 535,1 млн. лв. (298,2 млн. щатски долара) е да се усили делът на чистата сила в България, като се подкрепи построяването и консолидираното на възобновими енергийни източници в мрежата.

 

С бюджет от 107,6 млн. лева по първия търг ще се финансира построяването на планове за слънчева и вятърна сила и взаимно ситуирани BESS с конфигурирана мощ от 200kW до 2MW. В този търг ще бъдат построени най-малко 200MW индустриални мощности от възобновими енергийни източници в композиция с най-малко 100MW BESS. Максималният размер на финансирането за един план е до 35,9 млн. лева

Финансирането ще покрива до 50% от допустимите разноски, само че не повече от 1,08 млн. лева на 1MW конфигурирана мощ на BESS.

Бюджетът на втория търг доближава 427,5 млн. лв., като се поддържат нови планове за слънчева и вятърна сила, дружно с BESS, с конфигурирана мощ над 200 kW. Целта на този търг е да бъдат построени най-малко 940 MW мощности от възобновими енергийни източници в композиция с най-малко 200 MW BESS. Максималният размер на финансирането за един план за едно дружество е до 58,7 млн. лева

Финансирането ще покрива до 50% от допустимите разноски, като оптималният размер е 743 215 лева за 1MW конфигурирана мощ на BESS.

Това е първият търг за чиста сила в България.

Българското държавно управление стартира публично допитване за първия търг за възобновима сила в страната през октомври 2023 година Обществената консултация ще бъде отворена до 6 ноември.

Финансирането ще бъде обезпечено от Европейския съюз, а България е най-новата страна в района на Централна и Източна Европа и към него, която употребява средствата на блока за пускане на широкомащабно предпазване на сила. Сред другите, за които Energy-Storage news заяви тази година, са Унгария, Румъния, Словения, Хърватия и Естония.

Energy-Storage news Solar Media ще бъде хазаин на втората годишна среща на върха за предпазване на сила в Централна и Източна Европа на 24-25 септември 2024 година във Варшава, Полша.

Това събитие ще събере на едно място водещи вложители, политици, разработчици, комунални услуги, купувачи на сила и снабдители на услуги.

Новината последва известието на чешкия самостоятелен производител на електрическа енергия Rezolv Energy за проектите му да построи 229MW слънчев план в България до 2025 година

 

Източник – Energy-Storage news/Превод:SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Бизнес

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР