България ще издигне най-високия пилон в ЕС.Първата копка за изграждане

...
България ще издигне най-високия пилон в ЕС.Първата копка за изграждане
Коментари Харесай

България вдига най-високия пилон в ЕС в Рожен

България ще издигне най-високия стълб в Европейски Съюз.

Първата копка за създаване на 111-метровия Пилон „ Рожен “ в Родопите към този момент е направена, съобщи Кросс.

Изкопът от 1000 кубични метра бе стартират, като работата по него е подаяние за идеята от Артстрой ООД на инж. Асен Соколов, ръководител на Областното посланичество в Смолян на Камарата на строителите. За да се оформи терена за основите на първия паметник на българското знаме компанията употребява профилирани машини и строителни експерти. С първата копка се слага началото на историческото създаване на Пилон „ Рожен “ като целия развой по издигането му би трябвало да завърши до начaлото на месец юли.

На внушителния Пилон „ Рожен “ ще се развее националният байрак на България най-високо в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят – 1430 м. над морското ниво. За да се довърши огромният план са нужни още 200 хиляди лв., като срокът за събирането им е краят на месец юни. Дарения могат да се създадат през уеб страницата на кампанията www.pilon.rozhen.bg, посредством дарителската сметка - IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и посредством дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

„ С наслада разгласяваме, че първата копка бе направена и построяването на Пилон „ Рожен “ стартира. Благодарим на всички донори, с чиято поддръжка осъществяваме този план. На 13 юли ще качим силата на знамето ни на 111 метра височина, тъй че да се вижда от километри разстояние и да се усеща в цяла България. “, коментира Симеон Караколев, председател на Фондация „ Наследство в бъдещето “.

Послания от 28-те области на България ще бъдат гравирани в основата на монумента върху плоча с карта с контурите на страната ни. Картата към този момент е подготвена, като бе изработена  безвъзмездно от учебното заведение по каменоделство в с. Кунино.

Откриването на Пилон „ Рожен “ ще е съпроводено от най-мащабния театър с исторически картини онлайн юридически в миналото у нас, шоу-заря и концерт на примата на българската сцена Лили Иванова. В идващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и обичайният събор Рожен, който тази година навършва 125 години.

Величественият стълб ще е с тегло 110 тона и ще бъде превозен до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 общоприети тира. Знамето на върха му ще бъде тъкмо 1110 кв.м. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хиляди кв. км., както и актуалните 111 години от освобождението на Родопите. В избора на мястото - Роженските поляни - също е вложен смисъл – за обединяването българите от две страни на една граница, емблема на силата на българския дух и обич към родината.

Инициативата за създаване на паметник на българското знаме е на  фондация „ Наследство в бъдещето “ и се осъществя посредством Национална дарителска акция „ България заслужава! “, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.



Медийни сътрудници в плана са Българската телеграфна организация, Българската национална телевизия,  Българско национално радио, вестник  „ 24 часа “, вестник „ Труд “, „ БанкерЪ “.БГ, Радио Fresh, Радио FM+, Z-Rock, Мелъди , Actualno.com. Епицентър.БГ, Експрес.БГ, БГ Радио, Радио Фокус, bTV Radio и др.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР