"България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен

...
"България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен
Коментари Харесай

КЕВР е готова да въведе блок тарифи на тока, парното и водата

"България ще има сигурност и изясненост, когато има различен дълготраен контракт - било за полутечен газ, било за различен снабдител. Да купуваме на спот пазарите - месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският консуматор и КЕВР няма да имат изясненост, до момента в който не бъдат подписани такива дълготрайни контракти. "

Това разяснява пред ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров.

Това е най-голямата енергийна рецесия, пред която Европа се изправя от 80-те години, акцентира той в предаването "Неделя 150 ".

"Действаме в изключителни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови консуматори получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа. "

По метода на ценообразуване за 2022/2023 година специалисти с дълготраен стаж работили повече от два месеца в отбрана на потребителите, посочи Тодоров.

Русия употребява енергийните си доставки към Европа като едно от главните си оръжия за напън, съобщи ръководителят на КЕВР.

В понеделник се чака последното ценово заявление от "Булгаргаз ". За първи път в своята история сдружението прави две доставки на полутечен газ, уточни Станислав Тодоров. Той назова "подвиг " обстоятелството, че са съумели да обезпечат различни доставки за месец май.

Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна рецесия ще продължи, без значение кой ръководи. Трябва да се вземат ограничения и тези ограничения са осъзнати от всички партии, разяснява още Тодоров.

Той заявява подготвеност на КЕВР да се вкарат блоктарифи – до избрана консумация на ток, парно и вода да се заплаща една цена, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласоподаване на такова пълномощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено.

"Комисията е подготвена. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с изключително ценово решение. "

Блоковите цени дават доста по-универсален отговор на казуса с енергийната беднотия, означи ръководителят на КЕВР.

150-300% е било поисканото нарастване от топлофикациите в страната, то се е базирало на справедливи обстоятелства, само че КЕВР е намерила механизми, посредством които да компенсира нарасналите им разноски, посочи Станислав Тодоров.

"Не единствено посредством цената, която битовите консуматори би трябвало да заплащат, само че и с някои запаси в така наречен Фонд за енергийна сигурност на системата. Реалистичното нарастване, което трябваше да изискат, беше в реалност към 100-120%.

През летния сезон може да вземем ограничения за понижаване на потреблението, като в границите на две-три години инвестицията в тази посока се изплаща, счита Тодоров.

По думите му от Плана за възобновяване ще дойдат "много пари " за саниране на многофамилни и еднофамилни здания, както и за създаване на домашни слънчеви съоръжения, напомни Станислав Тодоров.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР