България ще има първите си изтребители F-16 и обучени за

...
България ще има първите си изтребители F-16 и обучени за
Коментари Харесай

България ще има първите си изтребители F-16 и обучени пилоти през 2023 г.

България ще има първите си изтребители F-16 и подготвени за тях водачи през 2023 година, в случай че страната ни завърши сполучливо договарянията със Съединени американски щати през лятото.
" Ако двете страни се договорят, първите самолети ще дойдат в България през 2023 година ", удостовери пред Actualno.com шефът на програмата на Lockheed Martin за F-16 в България Джим Робинсън след представянето на версията на изтребителя, определена от страната ни.
Заводът в Грийнвил, Южна Каролина, е съвсем подготвен и ще стартира произвеждане на изтребителите през лятото. Първите създадени бройки са резервирани за Бахрейн, идващите за Словакия, а след това идва ред и на тези за България.
За да ръководят модерните изтребители и да употребяват сполучливо технологиите им, българските водачи ще преминат през специфична обучителна стратегия в Съединени американски щати, уточни Робинсън. Опитните водачи ще изкарат 12-месечно образование, а сътрудниците им с по-малко стаж – 24-месечно.
Още не е ясно кои ще са водачите, които ще преминат през тези образования. Те ще бъдат определени от командването на българските Военновъздушни сили съгласно това какъв брой време им остава да служат, заяви военният министър Красимир Каракачанов на съвещание на парламентарната Комисия по защита.
" Български водачи към този момент използваха симулатора и се оправиха необикновено добре ", показа шефът в Lockheed Martin.


Когато стане дума за новия F-16, не можем да пропуснем супермодерната радарна система, основана на технологии на F-22 и F-35, способна да следи над 20 цели по едно и също време.
" Това, което прави F-16 Block 70 необикновен, е дистанцията, на което може да прихваща цели. Той има доста уголемен обхват и може да прихваща голям брой цели по едно и също време при всевъзможни атмосферни условия ", изясни ръководителят.
Бойният аероплан разполага и със специфична избавителна система, която защищава от конфликт със земята, при положение, че водачът изгуби ръководство над машината.
Екип на Actualno.com също се убеди във опциите на изтребителя, като се качи на симулатора му.
Сподели с твоите другари

Като част от договорката, България ще получи всичко належащо за поддръжка на бойните самолети. " Цялата поддръжка ще бъде осъществена в България от българските военновъздушни сили ", сподели Робинсън.
Lockheed Martin планува и бъдещи вложения в страната ни, предоставяйки свои технологии в базите за поддръжка на бойните самолети. България разполага с задоволително добра инфраструктура за потреблението на американските изтребители. " База Граф Игнатиево сега има потенциал да оперира със самолетите F-16 ", безапелационен бе Джим Робинсън.

Преговорите за закупуване на нов изтребител започнаха, декларирахме предпочитание поддръжката на самолетите да се прави в България. Това сподели в това време министърът на защитата Красимир Каракачанов пред публицисти в Народното събрание, съобщи организация „ Фокус “.
" Преговорите започнаха. Още предишния месец аз имах среща с изпълняващия длъжността секретар по защитата на въоръжените сили в Брюксел, по време на среща на министрите в НАТО. След това продължихме диалози на Мюнхенската конференция по сигурността в края на февруари. В Мюнхен имах среща с изпълнителния шеф на Lockheed Martin. Генерал Хупър беше няколко дни в София, тъй че договарянията се водят “, изясни още Каракачанов.
Той посочи, че тези диалози касаят работата, която би трябвало да бъде свършена от Министерството на защитата, а друга част от нея би трябвало да бъде изпълнена от Министерството на стопанската система и Министерството на финансите. „ Говоря за периодите, метода на заплащане и за индустриалното съдействие “, изясни той. „ Ние сме изразили, аз през вчерашния ден и пред генерал-лейтенант Хупър показах нашето мнение, че оптималната част от поддръжката на самолетите, ние желаем да се прави в България. Разбира се, когато става въпрос за мотори, това е малко по-специфична работа, само че тя не е годишна. Това е нашата визия “, изясни Каракачанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР