България ще има нов завод за производство на соларни панели,

...
България ще има нов завод за производство на соларни панели,
Коментари Харесай

Германската AE Solar ще изгради завод за соларни панели до Пловдив за 150 млн. евро

България ще има нов цех за произвеждане на слънчеви панели, развоен център към него и напълно въглеродно безпристрастен промишлен парк. Инвеститор ще е немската AE Solar. Това разгласи през днешния ден министърът на енергетиката Александър Николов, откакто показа ограниченията за компенсиране на бизнеса поради високите цени на тока.

Заводът ще бъде построен в Индустриална зона " Тракия " в Пловдив. Инвестицията по този план ще надвиши 150 млн. евро, разгласи министър Николов. По негова информация още през идната година в България ще могат да се създават слънчеви панели с годишен потенциал от най-малко 1 гигават. За съпоставяне в този момент на Балканите към момента няма огромна фабрика за фотоволтаици и в случай че това желание на AE Solar се реализира, ще сложи страната на европейската карта с огромните мощности в тази сфера.

Освен това, по думите на енергийния министър, се изследват и благоприятни условия за създаване на цех за индустриални акумулатори за предпазване на електрическа сила. Слухове за подобен има от най-малко година, като една от най-възможните местоположения е комплексът " Марица изток ". Тази година да вземем за пример стана ясно, че Сърбия е съумяла да притегли компанията ЕlеvеnЕѕo да инвecтиpa 550 млн. евро в първата фаза на фабрика за акумулатори.

Паралелно с тези вложения България ще търси и партньорство за бърза реализация на планове за умни мрежи, както на равнище систематичен оператор, по този начин и на равнище електроразпределителни предприятия. Според Николов това е от огромна значимост, защото в този момент загубите при преноса на електрическа енергия са извънредно високи (10-12%), а също по този начин при включването на нови ВЕИ мощности в системата е нужни доста по-добро ръководство.
Реклама
В тази връзка през идващите няколко месеца министерството на енергетиката ще стартира начинания за ускорено създаване на мощности за лични потребности - както за бизнеса, по този начин и за битови клиенти. " Ще създадем всичко допустимо да изградим мостове от вложител до ползвател ", разяснява енергийният министър. Това е ефикасен метод да се реши енергийната рецесия, защото с мощности за лични потребности (най-вече солари) от една страна се обезпечава сила на непрекъсната и в същото време ниска цена, вместо да се купува от борсата. А от друга - отпада нуждата от централизираното произвеждане на тази сила и преноса й по мрежата, което пък лишава от натиска на пазара и води до утешение на цените.
Коя е AE SolarAE Solar е немски производител на слънчеви панели и възобновима сила. Според уеб страницата и презентация на сдружението учредената от братята Александър, Виктор и Валдемар Майер през 2003 година с централа в Кьонигсбрун фамилната компания през днешния ден има наличие в над 95 страни по целия свят. AE Solar има годишен потенциал на произвеждане 2.5 GW в заводите си в Европа и Азия с повърхност над 108 хиляди кв. км. В Грузия компанията има фабриката с максимален потенциал в тази сфера - 1 GW. През април 2021 година компанията афишира проектите си за изграждане на ново дружество в Турция.В интернационалните бази данни лиспва информация, от която да се вижда размера на бизнеса. Например, немските AE Solar и AE Invest имат по един чиновник, а първата компания е отчитала годишни доходи сред 50 и 55 хиляди евро.Германското сдружение създава поликристални и монокристални фотоволаични панели и се гордее с създаването на Smart Shading Resistant Hot-spot Free технологията, при която засенчването на един слънчев панел не въздейства на цялата редица, за разлика от обичайните системи. Към 2019 година AE Solar има над 3200 фотоволтаични съоръжения. Панелите, които са предопределени за бизнеса и семействата, минават редица проби - вътрешни, от трети страни и в действителни условия - с цел да се подсигури гладкото и безвредното им действие в околната среда за 30 години, като продуктът има 12-годишна гаранция. Произвежданите слънчеви панели обезпечават ниски разноски за виталния си цикъл и висока възвращаемост, се споделя в уеб страницата на компанията. Дъщерното сдружение в България е " АЕ Солар " ЕООД, записано в Русе с шеф Александър Майер, с импортиран капитал 19 хиляди лева по данни на Търговския указател. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР