България ще има искрена подкрепа в лицето на Хърватия за

...
България ще има искрена подкрепа в лицето на Хърватия за
Коментари Харесай

България има „искрената подкрепа“ на Хърватия за Шенген

България ще има откровена поддръжка в лицето на Хърватия за присъединението ѝ към Шенген , както и сътрудник, който е подготвен да показа своя опит. “ Това съобщи министърът на външните работи и европейските въпроси на република Хърватия Гордан Гърлич Радман на взаимен брифинг с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Това е първото публично посещаване в България на задграничен външен министър след образуването на новото българско държавно управление . Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман ще посетят по-късно през днешния ден столичното 102-ро Основно учебно заведение с преподаване на хърватски език.

„ Днешните диалози потвърдиха нашите близки позиции, по голям брой въпроси имаме сходни ползи “, сподели министърът.

„ Двете страни споделят и обща цел за присъединението към Организацията за икономическо съдействие и развиване, и има единодушие, че би трябвало да има взаимна поддръжка и обмяна на опит “, изясни Радман. Според него пространството на Западните Балкани би трябвало да бъде непокътнато в радара на Европейски Съюз . За обезпечаването на сигурността и стабилността на Западните Балкани е основно разширението на Европейски Съюз и самодейните дейности от страна на Европейски Съюз, счита министърът.
Всички страни, които желаят да станат членове, би трябвало да имат европейска вероятност, само че би трябвало да се упорства за осъществяването на критериите, върховенството на закона, добросъседските връзки и съгласуваността на външната политика с общата на Европейски Съюз.
Гордан Гърлич Радман, министър на външните работи на Република Хърватия

„ Надяваме се, че договарянията сред Босна и Херцеговина и Европейски Съюз ще стартират в края на тази или началото на идната година “, сподели още Радман.

Хърватия мощно поддържа европейския път на Република Северна Македония (РСМ). Промяната на Конституцията в РСМ ще даде опция за по-нататъшни договаряния с Европейски Съюз, уточни външният министърът и добави, че хърватската поддръжка за Украйна продължава, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Всяка една страна на Западните Балкани, която желае да стане член на Европейски Съюз, би трябвало да почита правилата на Европейски Съюз и неговите полезности, когато става въпрос за осъждането на съветската експанзия в Украйна – чакаме това от всички страни на Западните Балкани “, разяснява Радман и добави, че всички страни би трябвало да поддържат глобите против Русия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР