България ще има хапчета срещу коронавирус до края на годината

...
България ще има хапчета срещу коронавирус до края на годината
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: До края на годината България ще има хапчета срещу коронавирус

България ще има хапчета против ковид до края на годината или началото на идната, разгласи в ефира на bTV изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

Той добави, че сега Европейската организация по медикаментите прави оценка на към 10 медикаменти. Част от тях са нови, а други към този момент се ползват.

Очаква се и мнение на организацията за слагането на имунизацията на Pfizer за децата под 18 години.

" Изисква се мнение на специалисти, които да създадат рекомендация за слагането й. Компанията производител би трябвало да достави нова ваксина за децата, която е по-ниска и с нова опаковка.

В България и Румъния могат да бъдат генерирани нови разновидности на вируса, предизвести Кирилов.

Причината по думите му е ниската имунизация у нас. Затова могат да бъдат налагани наказания, само че към момента не е ясно какви. За момента у нас са сложени над 3 млн и 200 хил ваксини. Близо 75 хиляди са бустерните дози ”, посочи той.

По думите му в България не се ползват ваксини с изминал период на валидност.

" Има специфична процедура за заличаване на медикаменти с изминал период на валидност. 210 000 дози ваксини ще бъдат бракувани. Останалите ваксини се ползват в периода на валидност, а за една от тях беше осъществено удължение на периода. В идващите месеци ще виждаме още такива промени на периодите ", изясни шефът на организацията по медикаментите. 

По думите му,  у нас понижава заразяването с ковид, само че смъртността продължава да е висока, пише 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР