България ще е първата страна-членка на НАТО, която иска да

...
България ще е първата страна-членка на НАТО, която иска да
Коментари Харесай

България първа ратифицира членството на Финландия в НАТО

България ще е първата страна-членка на НАТО, която желае да ратифицира бъдещото присъединение на Финландия към Алианса след историческото решение на скандинавската страна след десетилетия неутралитет да стане част от отбранителния блок. 

В Пакта Хелзинки изиска да влезе след старта на войната на Русия в Украйна и се чака след формалното входиране на документите в щаб-квартирата на НАТО, да стартира експресен развой по присъединението на страната, макар спънката, очертаваща се от страна на Анкара поради непризнаването на ПКК от Финландия за терористична организация. 

У нас обаче сходни ултиматуми не стоят на дневен ред пред властта. Източници на Lupa.bg в дипломатическите среди разкриват, че още предходната седмица персонално министър председателят Кирил Петков дал " благословията " си България на секундата да парафира своето „ да “ за Финландия в НАТО.

Самата външна министърка Теодора Генчовска имала съмнения за позицията, която София би трябвало да заеме в тази обстановка, само че след диалог с водача на Има Такъв Народ, от чиято квота е креслото ѝ на „ Александър Жендов “ - Слави Трифонов, бързо ги туширала.

Дългия напомнил, че България дължи Освобождението си и на финландския батальон в границите на Руско-турската война и основното му историческо значение за разгрома на османските войски при Горни Дъбник. 

Наскоро България и Финландия означиха 104 години дипломатически връзки, по-голямата част от които - изцяло безоблачни. София е и първата, признала независимостта на Хелзинки на 6 декември 1917 година, малко след Октомврийската гражданска война и опитите на Москва да русифицира страната посредством марионетно държавно управление. 

Когато Финландия стане член на Алианса, Русия ще дели нови над 1300 км граница с НАТО. Досега тя граничи с 5 страни-членки на пакта.

На главната фотография: Войници от Финландския стрелкови батальон при борбата при Горни Дъбник
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР