България ще е истински член на Европейския съюз, едва когато

...
България ще е истински член на Европейския съюз, едва когато
Коментари Харесай

Милен Велчев: Влизането ни в Еврозоната ще ни даде възможност да забогатяваме по-бързо

България ще е същински член на Европейския съюз, едвам когато станем член на Шенген и Еврозоната. България ще забогатее през идващите години и това няма да се дължи единствено на влизането ни в Еврозоната, тъй като процесът на действителна конвергенция няма да бъде спрян. По-важният въпрос е - какъв брой бързо ще забогатяваме. И влизането ни в Еврозоната ще ни даде опция да забогатяваме по-бързо. А то ще се случи навреме единствено със стегната бюджетна политика.

Това заяви министърът на финансите (2001-2005) по време на проведената от Dir.bg, КРИБ и Агенция за поощряване на МСП .

Перспективите за финансова непоклатимост и стопански напредък в еврозоната показват в третия панел още  министърът на финансите (2014-2020) Владислав Горанов, министър-председателят на Република България (2013-2014) и министър на финансите (2005-2009) Пламен Орешарски, депутатът от Българска социалистическа партия и зам.-председател на комисията по енергетика в Народно събрание Драгомир Стойнев, Любомир Дацов, зам.-министър на финансите (2001-2005) и ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев. Модератор е Николай Василев, ръководещ сътрудник на " Експат Капитал ", вицепремиер и министър на стопанската система (2001-2003).

Милен Велчев акцентира, че еврото е минало през задоволително доста стихии до момента, че мъчно може да си показа човек какво може да се случи, с цел да се провали тази парична система.

ВСИЧКИ СНИМКИ ВИЖТЕ

" Противниците на еврото черпят ентусиазъм за опонирането от всеобщия песимизъм, който постоянно е съпровождал еврото от неговото основаване. Дори и последната мощ на американския $ по отношение на еврото сигурно се възприема като лебедовата ария на еврото, само че ето, че то сподели нова мощ в последните седмици. Няма подозрения, че еврото ще продължи да съществува като втора аварийна валута в света ", съобщи Милен Велчев.

 Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

" Всички бяхме сигурни, че две години по-късно след еврочленството ни през 2007 година към този момент ще сме в Еврозоната ", спомни си някогашният финансов министър. " По-късно се оказа, че скептицизмът към нашето участие е бил по-голям даже, в сравнение с в България, и действителното ни влизане се отсрочи за известно време. Подобни бяха и оправданията, " че не ни желаят ", сподели той и посочи заслугата за напредъка на последния кабинет на ГЕРБ.

" Последното държавно управление на господин Борисов сподели, че с задоволително политическа воля и дипломатичност сподели, че резултатите могат да се реализират, макар скептицизма на нашите европейски сътрудници, и приветствам министър Горанов за напъните, които бяха положени в тази посока ", обърна се към сътрудника си Велчев.

" С сътрудниците постоянно сме считали, че влизането в ЕРМ е същинското предизвикателство. По-нататък излизането от ЕРМ с влизането в Еврозоната е по-скоро условност, стига, несъмнено, да не спрем да си пишем домашното и да не почиваме на лаврите си, а да продължим да водим политика, която се чака от нас и е в благозвучие с политиките за поддържане на непоклатимост на Еврозоната ", акцентира той.

" На всички ни е ясно, че България ще бъде същински пълновръстен член на Европейски Съюз, едвам когато станем член на Шенген и Еврозоната. Смятам, че другото ни участие в Еврозоната е в пъти по-важно от фундаментална икономическа позиция и от позиция на това до каква степен ще способства за благосъстоянието на българите ", съобщи някогашният финансов министър.

Той прикани в този момент ръководещите и бъдещите ръководещи, преди или след още едни предварителни избори, да " не смъкват взор от топката ", употребявайки футболния диалект, и да не се отхвърлят от стегнатата бюджетна политика.

Милен Велчев насочи рецензии по отношение на кабинета на четворната коалиция, че не са създали задоволително за ускоряването на влизането ни в Еврозоната.

" Що се отнася до пазара на облигации, той оцени по-рано през тази година разтърсените ни шансове за влизане в Еврозоната, подбудени ненапълно от неполагането на последното постоянно държавно управление на незадоволително старания ", регистрира Велчев. " И доходността от български държавни облигации се качи с няколко % в границите на месеци. Моето усещане, че в тази ситуация с България това беше доста по-рязко ", установи Велчев.

Бившият финансов министър обаче регистрира заслугите на служебното държавно управление и президента обстановката да бъде нормализирана.

" В последните един-два месеца сигналите, които бяха подадени и от президентството, и от служебното държавно управление за предпочитание за водене на стегната бюджетна политика и приоритизиране влизането ни в Еврозоната, докара до противоположния резултат и доходността спадна с несимволичен размер. Даже аз самият в най-хубавия миг вложих в български държавни облигации и съм към този момент доста удовлетворен от това ", съобщи Милен Велчев.

И добави, че страната ни е трябвало да желае присъединение още през идната година.

" Аз към момента не мога да си обясня за какво се отказахме от датата за влизане по едно и също време с Хърватия още при започване на 2023 година ", призна Велчев. 

 Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

Стегнатата бюджетна политика е задоволителна, с цел да си подсигуряваме своевременното влизане в Еврозоната при започване на 2024 година, безапелационен беше Милен Велчев. Затова финансистът апелира още по пътя към Еврозоната " да потвърдим, че не сме власите от приказката, че власите се давят най-после на Дунава ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР