България ще черпи от опита на Турция за включването на

...
България ще черпи от опита на Турция за включването на
Коментари Харесай

България ще черпи опит от Турция за включване в кулинарния справочник Michelin

България ще черпи от опита на Турция за включването на наши заведения за хранене в влиятелния кулинарен указател Michelin, съобщи БГНЕС.

Министерството на туризма е подхванало стъпки за включването на страната ни в кулинарния указател още през предходната година по време на служебния министър Илин Димитров. През април 2023 година е изпратено писмо до централата на Michelin, с което е поискана среща, на която да се обсъдят опциите за включването на България, само че досега не е получен отговор.

Три месеца след встъпването си в служба министър Зарица Динкова е разискала с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Нури Ерсой опциите за почерпването на турския опит, довел до това Турция да има включени 74 ресторанта в справочника , 16 от които са добавени към листата „ Bib Gourmands ”.

„ В резултат на срещата и последвалите я диалози, в седмицата от 5 февруари планираме провеждането на среща на представители на министерство на туризма с Асоциацията на турските готвачи за шерване на техния опит “, декларира министър Динкова.

Нейният екип през последните месеци е провел също по този начин срещи и диалози с Асоциацията на българските професионални готвачи за идентифициране на нужните стъпки и изследване на тяхното познание и опит по тематиката. Проучват се и стъпките, които са подхванали други страни, включени в справочника, като Чехия, Полша и Унгария.

„ В резултат на осъщественото досега изследване се постанова извода, че включването в справочника на Michelin не е еднократна стъпка, а развой, който следва да сплотява напъните на разнообразни институции (Министерството на туризма, Министерство на земеделието и храните, Министерство на образованието и науката и Министерството на икономиката) и на заинтригуваните браншови организации и представители на бизнеса, декларира министър Динкова.

Проученият опит от другите страни демонстрира, че няма обединен логаритъм, който да се следва, а че всяка страна съгласно спецификите си е подхванала разнообразни тактики, с цел да реализира сходно самопризнание.

Според Динкова включването в справочника би трябвало да е част от общата визия за реклама и брандиране на България и като атрактивна кулинарна дестинация. „ В този смисъл, Министерството на туризма е институцията, която е най-естествено да води този развой, само че в съдействие с останалите посочени институции и с представителите на сектора и бизнеса “, декларира тя.

Министър Динкова показва, че екипът й има подготвеност да възобнови връзката с централата на Michelin, като сега той работи по това да се дефинира общата визия, която да включва стъпките, лицата (институции, организации, бизнес) и времевата рамка, нужни за реализиране на поставената цел. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР