България ще бракува нови 2,8 млн. дози ваксини срещу COVID-19

...
България ще бракува нови 2,8 млн. дози ваксини срещу COVID-19
Коментари Харесай

Бракуваме още 2,8 млн. ваксини за COVID-19


България ще бракува нови 2,8 млн. дози ваксини против COVID-19 през тази година. Това е голям финансов запас, който се губи. Страната ни е на твърдата позиция, че тези контракти би трябвало да се прекратят. Това разяснява по Българска национална телевизия здравният министър Асен Меджидиев.

" В онлайн диалога си с еврокомисаря по опазване на здравето бях безапелационен, че е не е имиджово даже за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да би трябвало да ги унищожаваме “, разяснява Меджидиев. По данни на европейския център за профилактика и надзор на болесттите досега на България са доставени общо 14 449 390 дози ваксини. Срещу тези доставки равнището на имунизация е доста ниско, като страната ни е с 30,1% преминат първи курс на имунизация при 73% приблизително за Европейски Съюз.

Меджидиев смята, че към този момент няма потребност от имунизациите за COVID-19 - тъй като като цяло болестта в България мина, а имунизациите по мнение на доста експерти не покриват новите варианти. Меджидиев добави, че България е получила поддръжка от Полша, Чехия и Литва по тази тематика. Министърът е безапелационен, че спестените пари могат да бъдат оползотворени по-ефективно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР