България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може

...
България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: България ще бъде причина ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция

България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да ползва Конвенцията за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение, известна като Истанбулската спогодба. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на Иво Христов от левицата по отношение на позицията на българската страна при разискването на предлагането за ратификация на конвенцията от Европейски Съюз.

Захариева изясни, че Съветът по европейски въпроси към Министерския съвет е приел позиция, че заради решението на Конституционния съд, България няма по какъв начин да поддържа решението по отношение на сключването от името на Европейски Съюз на Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение.

След като една от страните изрази такова противоречие и нямаме единогласие, няма по какъв начин Европейски Съюз да ползва конвенцията, уточни вицепремиерът. По думите ѝ с тази позиция на България ще се спре присъединението на целия Европейски Съюз към конвенцията.
Според българския Конституционен съд наличието на част от наредбите на Истанбулската спогодба излизат отвън заявените ѝ цели и документът не подхожда на Конституцията на Република България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР