България ще бъде осъдена в Люксембург за атмосферния въздух повторно

...
България ще бъде осъдена в Люксембург за атмосферния въздух повторно
Коментари Харесай

Министър Сандов: България ще бъде осъдена заради мръсния въздух, грозят ни огромни санкции

България ще бъде наказана в Люксембург за атмосферния въздух наново и ни грозят големи наказания, сподели в Пловдив пред публицисти вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който бе в града за среща с регионалния шеф Йордан Иванов.

" Нашата страна към този момент бе наказана през 2017 година, защото в четири града равнищата на замърсяване с фини прахови частици надвишават пределно допустимите правила, измежду тях и Пловдив. Въпреки първата глоба, пет години по-късно нещата не са се трансформирали и се чака страната ни още веднъж да бъде наказана, с финансови наказания. Освен със здравето си, ще плащаме и с джобовете си. Минималната глоба е към 10 милиона лв., а по-късно на дневна база текат наказания, които вършат към 20 милиона лв. на година , разясни екоминистърът.

" Амбицията ми е да не позволяваме да плащаме повече от една година. Това е сложен въпрос и изисква решението на общините. Те имат директни дейности за ограниченията, които би трябвало да бъдат наложени. Предстои ми да се срещна и с кмета на Пловдив Здравко Димитров, с цел да обсъдим казуса. Разчитам, че макар нашите политически разлики с кметовете, ще се намерят способи за деяние, тъй като всички сме задължени да работим за здравето на хората и околната среда ", безапелационен бе Борислав Сандов.

По думите му може да се работи по разнообразни стратегии - да се построяват залесителни пояси, да предотвратяват " кални точки " /зелени зони, в които да се паркира/, да се подменят печки на твърдо гориво. Добър образец е Русе, където равнищата на ФПЧ фрапантно са паднали, откакто улиците се мият постоянно .

Министърът на околната среда и водите, дружно с регионалния шеф, ще се срещне и с представители на Инициативния комитет в село Белащица, който упорства за затваряне на кариерата над селото. " Наясно съм какво е мнението на хората от Белащица. Ние ще защитим публичния интерес и опазването на околната среда ", съобщи Сандов.

Обсъдени са с регионалния шеф още и порочните практики за копаене на инертни материали от речните корита от частни компании против ангажимент за разчистване на крайбрежията. Тема на диалозите е и планът за Водния цикъл, финансиран от Оперативна програма " Околна среда ", който се е забавил във времето. " Това закъснение има доста елементи - забавени отчуждителни процедури, организирахме срещи с Министерство на регионалното развитие, защото имаме ангажимент до понеделник да докладваме на Европейска комисия напредъка на плановете. Заради закъснение може да загубим част от средствата. Възможно е да се наложи поради забавянето на плана да го прехвърлим и за идващия програмен интервал ", сподели още Сандов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР