България Села бедстват, мълнии изпепелиха покрив В Пловдив има над

...
България Села бедстват, мълнии изпепелиха покрив В Пловдив има над
Коментари Харесай

Села бедстват, мълнии изпепелиха покрив

България Села бедстват, мълнии изпепелиха покрив В Пловдив има над 650 сигнала за дъжда от неделя вечерта  Виолета Русенова 3 юни 2019, 18:41 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Села бедстват, мълнии изпепелиха покрив
Села бедстват, мълнии изпепелиха покрив
 Близки на убитата Виктория Маринова оферират изменение в Наказателно-процесуалния кодекс
Близки на убитата Виктория Маринова оферират изменение в Наказателно-процесуалния кодекс
 Дясната ръка на Ким се оказа жив
Дясната ръка на Ким се оказа жив
 Пожар остави седемчленно семейство без дом
Пожар остави седемчленно семейство без дом
 Гръмотевици оставиха къща без покрив в Казанлък
Гръмотевици оставиха къща без покрив в Казанлък
 Политолог: Ако Цветанов направи партия, е жертван
Политолог: Ако Цветанов направи партия, е жертван
 Опасно време в София, Пловдив и още 7 области
Опасно време в София, Пловдив и още 7 области
 Река Гюрля излезе от коритото си, обстановката в други региони
Река Гюрля излезе от коритото си, обстановката в други региони

метът на старозагорската община Опан Генчо Колев разгласи със своя заповед отчасти бедствено състояние на територията на община Опан в следните кметства и кметски наместничества: с. Опан, с. Бяло поле, с. Васил Левски, с. Тракия и с. Бял извор. От 20 ч. на 2 юни е въведен в осъществяване Общинският проект за отбрана при бедствия, част втора – „ План за деяние при пораждане на наводнения “, оповестиха от регионалната администрация.

Бедственото състояние бе въведено поради интензивните превалявания в региона, почнали към 16 ч. на 2 юни. Те предизвикаха наводнения в домовете на доста хора и в селскостопански постройки. Силният вятър е съборил дървета, има залята от водата инфраструктура, преливащи дерета. Със същата заповед се не разрешава влизането, пребиваването и придвижването на МПС в региона на бедствието, с изключение на тези на екипите от единната избавителна система и тези за продоволствено доставяне на популацията. Задължават се кметските наместници при продължаващо повишаване на водата в деретата в границите на селата да провеждат краткотрайно изваждане на застрашеното население и настаняването му в подобаващи жилища.

Срокът на деяние на кметската заповед е до 20 ч. на 6 юни.

Снощи в Старозагорско също имаше проливни дъждове. В село Средногорово река излезе от коритото си и заля къщи. Наводниха се мазета и приземни етажи. Реколтата на доста стопани беше потопена и съвсем унищожена. Във връзка с пороите и предстоящите нови превалявания от земеделското министерство оповестиха, че отводнителните помпени станции на територията на цялата страна работят непрекъснато и се следят от чиновници на „ Напоителни системи “. Извършва се денонощен обход и наблюдаване на язовири, реки и насипи. Има подготвеност да се употребява тежка техника, с цел да не се позволен бедствени обстановки.

„ В момента в къщата ми има едни 40-50 сантиметра вода, би трябвало да се изпомпа”, споделя локален гражданин на старозагорското село Средногорово.

„ За последните 16 години реката е имало три злополучие като това Вчера беше най-голямото. Тук казусът е, че реката е доста плитка, главната канара е доста близо. Трябва страната да се намеси. Да се изградят насипи, да се укрепи коритото, с цел да се ликвидира един път вечно този проблем”, разяснява Деньо Катанов.

Водите на река Янтра се покачиха рисково в региона на Велико Търново. Близо 6 метра е достигнал водният дирек в понеделник заран.

110 литра на квадратен метър дъжд се изля над остарялата столица и принуди управляващите да слагат реката под непрекъснато наблюдаване. По обед равнището се намали на към 4 метра.

Заради придошлите води затворена за туристи остана църквата „ Свети 40 мъченици”, тъй като методът към нея бе наводнен.

Община Горна Оряховица разгласи отчасти бедствено състояние поради задръстен с дънери мост над Янтра. Спешни екипи разчистиха основите на оборудването. Движението към този момент е възобновено.

Мълнии оставиха без дом семейство в Казанлък. Покривът на жилището им бил изумен от две гръмотевици. Вследствие на това зародил пожар, който го унищожил, а цялата къща е наводнена.

„ В 2.15 ч. тази нощ се разви мощна гръмотевична стихия с интензивни превалявания. Ние бяхме легнали да почиваме. В един миг от многочислените гръмотевици се усили една ужасна такава, която по мощ беше невероятно да се опише. И като падна, стаята се разтресе. Ние се уплашихме. Токът спря автоматизирано. Започна да мирише на нещо извънредно. И хукнахме нагоре”, показа притежателят на къщата пред „ Здравей, България” по NOVA.

Когато стигнали, таванът към този момент се бил запалил. Съседи подали сигнал на телефон 112. На мястото пристигнали пожарникари и екипи на полицията.

От общината оповестиха, че те, дружно със строителните компании в Казанлък и строителните хипермаркети ще се заемат с възобновяване на покрива на къщата. Дотогава фамилията ще живее в общинско жилище.

Порои и мощни гръмотевични стихии се развиха на доста места в страната в нощта против понеделник.

Проливен дъжд наводни Пловдив. За по-малко от час улици и булеварди се трансфораха в реки. Десетки коли закъсаха. Стотици семейства останаха без ток поради повреди. Наводнени бяха къщи, изби на жилищни и публични здания и четири лечебни заведения. Екипи на Пожарната са евакуирали 120 бедстващи деца от вкъщи на културата „ Борис Христов “.

Отводнена е постройката на регионалната администрация в града. 30 души - измежду тях дребни деца и 4 бременни дами - и са изведени от бедстващи коли. Оказана е помощ на четирима самотно-живеещи инвалиди в наводнени жилищни здания.

Евакуирани бяха два мола. Водата нахлула в комерсиалните центрове през централните входове. Магазините затвориха незабавно, а хората бяха изведени.

„ Ситуацията в региона към този момент е спокойна. Местата, които нощес бяха сериозни към този момент не съществуват като такива. В идващите няколко часа ще бъдат остранени и проблемите във ВиК мрежата”, разяснява Борислав Инчев, кмет на регион "Южен " в Пловдив, който пострада най-тежко след бедствието през вчерашния ден. Най-засегнатата пътна права там - "Коматевско шосе " е отводнена и сега платната за придвижвания се почистват.

Инчев добави, че поради изобилните превалявания е била затормозена отводнителната канализационна система. Другият проблем е падналите листа, които вършат завивка, която също пречи на отводняване. „ Дано да сме си научили урока”, сбит бе той.

Продължават отводнителните действия и в подлеза на Централна гара в Пловдив, както и във всички сходни уреди в Града под тепетата. През тази нощ за преодоляване на сериозната обстановка са се грижили към 400 чиновници на общината, полицията и пожарната. 20 екипа на РСПБЗН отводняват наводнени къщи.

Служителка на търговски обект, намиращ се в подлеза изясни, че нощес е имало вода до коленете. В нейния магазин е имало мокри облекла и чорапи. 12 са били сериозните точки в града след пороя нощес. Това пък заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов. На място е и шефът на Национална дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов.

Пловдив последователно се възстановява след огромното наводняване, провокирано от изобилните дъждове. Вече няма непроходими улици и подлези в града.

650 са сигналите за наводняване жилищни здания. Отводняването им продължава.

В неделя вечерта в града паднаха до 70 литра на квадратен метър дъжд, което докара и до наводнения в четири лечебни заведения.

„ Хубавото е, че няма човешки жертви”, разяснява вътрешният министър Младен Маринов.

За довечера обаче е разгласен жълт код за рискови превалявания.

От четвъртък се чака усмиряване на времето. От петък до неделя ще бъде по-топло и умерено, а идната седмица ще има същински летен лъх в утринните часове и дъжд - в следобедните.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР