България се включи в призива за укрепване на киберсигурността в

...
България се включи в призива за укрепване на киберсигурността в
Коментари Харесай

Министър Божанов: Не се тревожете за киберсигурността ни

България се включи в апела за подсилване на киберсигурността в Европа. Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов увери пред Bulgaria ON AIR, че не би трябвало да се тревожим за хакерски офанзиви против нашите стратегически обекти и системи. 

" Няма 100% сигурна система, би трябвало да взимаме редица ограничения. Имаме да наваксваме много пропуснати години в отбраната на системите. Правим това в бързи периоди, изпратили сме към всички администрации какво би трябвало да създадат. Киберсигурността е развой, има на места недостатъци, само че се отстраняват в бърз порядък ", разяснява той в студиото на  " България заран ". 

Божанов означи, че в случай че някоя значима институция пусне неверно известие на страницата си, това ще генерира суматоха. По тази причина наблюдават и информационните канали.

" Има леко усилване в границите на Европейски Съюз на опитите и изследването, офанзивите имат доста стадии. В момента фокусът на съветските хакери е Украйна. Опитват се да спрат обекти от тяхната сериозна инфраструктура. Това не остава без отговор, Украйна контраатакува. Хакери от целия свят също нападат ", акцентира министърът на електронното ръководство.

От думите му стaна ясно, че част от стратегическите ни обекти са под наблюдаване от ДАНС. Сред тях е АЕЦ " Козлодуй ". При най-критичните обекти рекомендациите, които съблюдаваме, са системите за ръководство на енергоразпределяне да не са свързани с интернет.

Нови пластики би трябвало да има в границите на идната година, тези не дават отговор на европейския правилник. Мобилното приложение концептуално е персонална карта в телефона. Това не значи, че ще си копираме персоналната карта на телефона и ще я демонстрираме. В цифровия свят ще можем да използваме телефона си за електронни услуги. Вместо електронен автограф, ПИН, ПИК и други Доказва пред уебсайт на институция кой стои откъм гърба.

Работна група е подготвила законодателни промени, с които синият ваучър отпада. Очакваме да бъдат оповестени за публично разискване в границите на месеца. Няколко месеца ще минат, само че процесът е стартиран. Министерство на вътрешните работи към този момент е квалифицирано за отпадането на синия ваучър.

Работи се по отпадането на всички стикери по колите. Налице е проблем с доставката на чипове за стикерите, само че има и други аргументи за отпадането им, изясни още министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР