България се включи в коалицията на над 40 държави, които

...
България се включи в коалицията на над 40 държави, които
Коментари Харесай

И България подкрепя спортния бойкот срещу Русия

България се включи в обединението на над 40 страни, които бойкотират съветския спорт поради войната, която Русия стартира в Украйна. Това стана на VII Международна конференция на министрите и висшите чиновници, отговарящи за физическото образование и спорта (MINEPS VII) в Баку (Азер).

Там бе признато групово изказване, в което 41 страни приканват " интернационалната спортна общественост да продължи да демонстрира своята взаимност във връзка с украинския народ, като поддържа напъните за реорганизация на спортните уреди на Украйна, където е допустимо ", написа " Сега ".

" На Русия не би трябвало да се разрешава да употребява спорта, с цел да легитимира своята противозаконна и непровокирана война против Украйна, а Беларус не би трябвало да може да употребява спорта, с цел да оправдае своето съучастничество (sic) във войната, водена от Русия против Украйна. Русия би трябвало да спре офанзивите си против Украйна и да изтегли своите военни елементи и съоръжение от цялата украинска територия в границите на нейните интернационално приети граници, в това число нейните териториални води ", се споделя още в документа.

Той е подсилен от 41 страни, измежду които към този момент е и България. Първоначално нямаше изясненост кой от българска страна е подписал декларацията и дали това е станало в Баку или авансово. В дните на конференцията (26-29 юни) министърът на младежта и спорта Димитър Илиев си беше в България, а в деня на подписването - през вчерашния ден, даже даде конференция за сигурността на придвижване по пътищата.

От пресслужбата на ММС оповестиха пред " Сега ", че България не е имала собствен представител на конференцията в Баку. Колективното изказване е получено в спортното министерство по електронен път, а поддръжката от нашата страна е изразена документално от политическия кабинет на министър Илиев.

" Макар и по електронен път, България ясно и изрично заема позиция в поддръжка на Украйна и нейните спортисти и се опълчва на опцията Русия да легитимира посредством спорт войната ", обявиха от пресслужбата.

Така България се причислява към страните, които са срещу присъединяване на съветски и беларуски спортисти в интернационалните надпревари, до момента в който войната в Украйна продължава. Те са съвсем всички от Европейски Съюз, плюс страни като Австралия, Япония, Нова Зеландия, Грузия, Канада.

На конференцията в Баку през вчерашния ден държавният секретар за младежта и спорта на Андора Алиан Кабанес Галиан прочете изказването, в което се акцентира, че 317 спортисти и треньори от Украйна са били убити, а 363 спортни уреди са били разрушени или развалени, откогато Русия стартира войната на 24 февруари 2022 година

Посланикът на Украйна в Азербайджан Владислав Каневски също се изрече и съобщи, че Русия " няма право да бъде част от олимпийското семейство и да остане членка на ЮНЕСКО ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР