България се срина от 39-та на 50-та позиция в ежегодната

...
България се срина от 39-та на 50-та позиция в ежегодната
Коментари Харесай

България се срина с 11 позиции в класацията Doing Business 2018 на Световната банка


България се срина от 39-та на 50-та позиция в годишната ранглиста на Световната банка " Да правиш бизнес 2018 " (Doing Business 2018). В листата са включени 190 страни.

Рейтингите се пресмятат въз основа на критерии като условия за започване на бизнес, приемане на разрешителни за строителство, достъп до електрическа енергия, вписване на благосъстоятелност, заплащане на налози, трансгранична търговия, съблюдаване на контракти, както и достъп до кредитиране. В новия отчет се включват откритията от районното проучване за България, Румъния и Унгария, оповестено през юли.

Подчертава се, че в страната има райони, чиито стопански системи задминават междинното равнище в Европейски Съюз най-малко по един знак. За България това са Варна и Плевен, които се показват по-добре от междинното ниво в Европейски Съюз по индикаторите, свързани със стартирането на бизнес. Като съвет даже се насочва възприемането на положителните практики, наложени във Варна, в други български градове.

България се показва най-добре от позиция на трансграничната търговия, където заема 21-во място в света, запазвайки позицията си в тази категория спрямо предходната година. Добри са резултатите и в отбраната на миноритарните притежатели, където сме класирани на 24-та позиция. Тя обаче е много по-ниска от 13-тото място по този индикатор през предходната година.

Сравнително положително е представянето на страната и във връзка с осъществяването на договорите (40-то място от 48-мо през 2017 г.) и приемането на кредитиране (42-ро място, с 10 позиции надолу).

Страната получава слаби оценки по редица индикатори обаче. Най-ниска е оценката по знака „ Свързване с електрическата мрежа “. Като изключително неприятна наклонност се регистрира фактът, че страната ни не просто заема 141-во място в света, само че е и спаднала с цели 37 позиции надолу по този индикатор. Времето, належащо за приемане на електричество, да вземем за пример се е удвоило единствено за една година – приблизително от 130 до 262 дни, а разноските също са нарастнали доста.

Слабо е представянето на страната и при стартирането на бизнес като цяло – 95-та позиция по отношение на 82-ра преди година, както и при заплащането на налози – 90-то място, или със седем позиции надолу. По регистрирането на благосъстоятелност България е на 67-мо място, по издаване на строителни разрешителни – на 51-во, а по споразумяване на несъстоятелност – на 50-то.

В общата ранглиста България е директно преди Хърватска (51) и Белгия (52) и след Армения (47), Унгария (48) и Мексико (49).

На първо място и тази година е Нова Зеландия с най-благоприятна среда за правене на бизнес, въпреки оценката ѝ да спада с 0,18 пункта. На второ място продължава да бъде Сингапур, а на трето се подрежда Дания, следвана от Южна Корея и Хонконг, демонстрира още изследването. Топ 10 се добавя от Съединени американски щати, Обединеното кралство, Норвегия, Грузия и Швеция. Македония, която предходната година оформяше челната десетка, тази година е с една позиция по-надолу.

В същото време страните, които са съумели да се повдигнат най-вече в класацията, са Бруней (от 72-ро на 56-то), Тайланд (от 46-то на 26-то), Малави (от 133-то на 110-то), Косово (от 60-то на 40-то) и Индия (от 130-то на 100-но).

В дъното на класацията са Сомалия, Еритрея и Венецуела.

Предприемачите в 119 страни регистрират усъвършенстване на локалната регулаторна рамка през миналата година. Между юни 2016 и юни 2017 година са регистрирани 264 промени, сочи отчетът на Световната банка.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР