България се справя добре с критериите за въвеждане на еврото

...
България се справя добре с критериите за въвеждане на еврото
Коментари Харесай

Пеканов: България продължава да се справя добре с критериите за еврозоната

България се оправя добре с критериите за въвеждане на еврото и работата на държавното управление за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 продължава. Това съобщи служебният вицепремиер Атанас Пеканов пред Българска национална телевизия и представен от БГНЕС.

По думите му страната ни покрива добре условията за размерите на дълга и недостига като подсети, че сега те са дерогирани и малко отклоняване от тях не е проблем.

" Проблем може да е критерият за инфлацията, която е много висока все още. Страната ни има по-висока инфлация по отношение на еврозоната, само че този аршин е замислян от дълго време и при други условия. Затова там се надявам на някаква еластичност от страна на еворинституциите, когато ни правят оценка, да вземат поради изменящата се конюнктура ", сподели Пеканов.

Той посочи, че у нас е налице огромно болшинство в поддръжка на еврото и обособени гласове срещу приемането на единната европейска валута.

" Аз слушам тези гласове и тези опасности, които те адресират, те би трябвало да бъдат адресирани. Разбира се, че има опасности и тук е ролята на страната да се включи като работи отговорно. Но концепцията, че би трябвало да изчакаме да станем богати и тогава да се присъединим, аз съм срещу. Защото, в случай че влизането ни донесе позитиви, за какво би трябвало да чакаме да ги настигнем и то в по-трудна среда? Не е ли добре в този момент да се възползваме от това в една доста турбулентна обстановка да влезеш в мощния съюз? В същото време вложенията в този момент също се насочват от Азия към Европа поради геополитическата конюнктура. И ние би трябвало да желаеме да сме там и да сме със мощни позиции ", сподели той.

Според Пеканов банките у нас за подготвени за работата по превалутирането, която ще отнеме огромни логистични старания. Обсъждат се и ограничения против спекулата - като изписването на цените в лв. и в евро пет месеца преди влизането в еврозоната и една година по-късно.

През идващите дни се чака България да получи превода от първия транш по Плана за възобновяване и резистентност. Според Пеканов политическата неустойчивост у нас може да забави парите по втория транш като тях може да ги чакаме едвам тогава, когато си осъществим уговорките.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР