България се присъединява към Полша при обжалването на решението на

...
България се присъединява към Полша при обжалването на решението на
Коментари Харесай

Българи и Полша заедно обжалват решението на ЕК за ТЕЦ-овете

България се причислява към Полша при обжалването на решението на Европейска комисия по отношение на емисионните равнища от топлоелектрическите централи . Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на съвещание на Браншовия съвет за тристранно съдействие по въгледобив, енергоресурси и минно строителство. Решението е взето на днешното съвещание на Министерски съвет.

 България и Полша дружно бранят миннодобивната си промишленост пред Европейски Съюз
България и Полша дружно бранят миннодобивната си промишленост пред Европейски Съюз

Да дадем вероятност на Балканите, най-много за хората, които работят там

Припомняме, на 31 юли 2017 година Европейска комисия дефинира какви равнища на излъчванията би трябвало да покрият въглищните централи в Европейски Съюз, с цел да дават отговор на признатия през април 2017 правилник . Новите правила са по-строги и касаят излъчванията на серен диоксид, азотни оксиди и живак.
България е една от страните, които са най-сериозно наранени от новите правила. Ако не дават отговор на новите условия, операторите на въглищните централи са изправени пред две благоприятни условия. Първата - би трябвало или да изискат дерогация от изискванията , т.е. да се направи изключение за страната ни, че разноските на ТЕЦ-овете за екологизация неведнъж ще надвишат изгодите за околната среда. Втората - да спрат работа.

 Екоминистърът чака дерогации по новата евродиректива за ТЕЦ-овете
Екоминистърът чака дерогации по новата евродиректива за ТЕЦ-овете

Кола без катализатор да не може да има първа регистрация, желае екоминистърът

В тази връзка Петкова акцентира, че България ще отбрани ползите на въгледобивните и топлоелектрическите предприятия. По думите на министъра позицията на българското държавно управление е ясно изразена - страната ни ще гласувала срещу референтния документ. Според Петкова топлоелектрическите централи са от стратегическо значение за българската енергетиката, защото създават над 40% от силата.

След днешното решение на Министерски съвет страната ни ще консолидира позицията си с тази на Полша и ще предприеме общ метод при последващи дейности, изясни още Петкова.

На съвещанието на Браншовия съвет за тристранно съдействие по въгледобив, енергоресурси и минно строителство участваха представители на КНСБ, КТ " Подкрепа ", Българската минно-геоложка камара, Българския енергиен холдинг, Министерството на околната среда и водите, въгледобивни предприятия и топлоелектрически централи.

Представителите на синдикалните организации и на топлоелектрическите централи оцениха позитивно позицията, която ще поддържа страната ни.ю

 Може да отложим европейски еконорми за ТЕЦ-ове съгласно екоминистъра
Може да отложим европейски еконорми за ТЕЦ-ове съгласно екоминистъра

Българската енергетика няма да оцелее без огромните горивни съоръжения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР