България се присъедини към глобалната кампания на УНИЦЕФ „Заедно срещу

...
България се присъедини към глобалната кампания на УНИЦЕФ „Заедно срещу
Коментари Харесай

Заедно срещу насилието в училище

България се причисли към световната акция на УНИЦЕФ „ Заедно против насилието в учебно заведение “ (#ДаСпремНасилието в училище). Детският фонд на Организация на обединените нации, взаимно с МОН, ще създаде тригодишна стратегия за сигурна образователна среда.
У нас акцията стартира през ноември 2018 година с училищен спор за насилието в учебно заведение. Проведе се и особено създаден открит урок по безвредна образователна среда. През декември беше показана и интерактивна апаратура, посредством която всеки може да се сложи на мястото на децата, жертва на разнообразни форми на тормоз в учебно заведение благодарение на виртуална действителност – настояща информация къде може да се види тя е налична на страницата на УНИЦЕФ във фейсбук.
Как въздейства насилието в учебно заведение на децата и какви са мащабите на казуса
Насилието и тормозът в учебно заведение засягат децата в целия свят и имат съществени дълготрайни последствия върху тяхното физическо и психическо развиване, върху способността им да учат, да построяват връзки с други хора, а в бъдеще – да станат пълноценни възрастни хора и родители. Насилието в учебно заведение има разнообразни измерения – физическо, психическо, вербално принуждение, насмешки, малтретиране, кибертормоз и други Според изследване на УНИЦЕФ, над половината младежи по света са били най-малко един път обект на принуждение от страна на връстници във и към учебно заведение. Физическото принуждение и тормозът пречат на образованието на над 150 милиона деца на възраст 13-15 години.
Ситуацията в България
България е измежду челните 10 от общо 43 изследвани страни, наранени от казуса „ учебен тормоз “. Над една трета от всички възпитаници споделят, че са ставали най-малко един път обект на принуждение или тормоз в учебно заведение в границите на една година. По данни на МОН, през 2017 година над 80% от българските учебни заведения са подавали най-малко един сигнал за принуждение над дете, като за 2016 година и 2017 година са регистрирани над 8,000 случая.

Цел на акцията
УНИЦЕФ започва акцията „ Заедно против насилието в учебно заведение “ (#ДаСпремНасилието в училище) взаимно с Министерството на образованието и науката с главната цел да се увеличи разбирането и чувствителността по тематиката за насилието, да се понижи толерантността към другите му проявления и да се поддържат учебните заведения в ефикасната предварителна защита на насилието и издевателството.
Какво следва
Интервенцията в учебните заведения ще стартира от идната образователна година и ще бъде осъществена взаимно от УНИЦЕФ и МОН. В програмата са включени: разбор на обстановката във всяко учебно заведение и създаване на проект за действие; повишение на познаването на типовете тормоз и принуждение, методите за сигнализиране и реакция; повишение на уменията за попречване и реакция на издевателството и насилието в училище; интензивно присъединяване на учениците, родителите и учителите. Повече информация за програмата и плануваните ограничения можете да намерите тук
Ако сте съпричастни към задачата на УНИЦЕФ за обезпечаване на безвредна и сигурна образователна среда за децата в България, можете да дадете своя принос в събирането на средствата за реализиране на плануваните ограничения като изпратите SMS с цифра 5 на номер 1021 или като посетите https://dari.unicef.bg/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР