България се присъедини към декларация на 46 държави, която обявява

...
България се присъедини към декларация на 46 държави, която обявява
Коментари Харесай

Признахме Русия за окупатор

България се причисли към декларация на 46 страни, която афишира Русия за страна окупатор поради анексирането през 2014 година на Кримския полуостров дружно с град Севастопол. Нашата страна бе показана от министъра на външните работи Светлан Стоев. Той бе измежду учредителите на Международна кримска платформа, чиято цел е да координира напъните на страните, които упорстват за връщане на Кримския полуостров на Украйна, оповестява вестник " Сега "

" Този конгрес е подобаващото място да потвърдя още един път мощната и обичайната поддръжка на България за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници, в това число териториалните води “, сподели министър Стоев. „ Като черноморска страна ние сме загрижени от възходящата милитаризация на района. Деокупацията на Крим и регулирането на спора в Източна Украйна би трябвало да останат високо в интернационалния дневен ред ", сподели още първият ни посланик. Той подчертава и върху нуждата от обезпечаване на свободно прекосяване през Керченския пролив към украинските пристанища в Азовско море.

Декларацията " приканва Руската федерация да извършва отговорностите си като страна окупатор според нормите на интернационалното филантропично право и упорства Руската федерация неотложно да приключи всички нарушавания на човешките права и злоупотребите във връзка с жителите на Крим, като обезпечи цялостен и безконтролен достъп до Крим на представителите на районните и интернационалните мониторингови механизми за правата на индивида ".

Осъжда се политиката на Москва за заплашване в Крим на публицисти, правозащитници и юристи. Държавите се афишират срещу " продължаващата съветска милитаризация на Крим " и затрудняването на свободното мореплаване край неговите крайбрежия. Критикува се " продължаващото изменяне на демографската конструкция на окупирания полуостров посредством преселване на съветски жители в Крим ".

Идеята за Кримската платформа бе развита от украинския президент Володимир Зеленски на 4 септември 2020 година пред сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации. Руската организация ТАСС видя, че датата 23 август за основаване на Платформата е съответствува с датата при сключването на Пакта Рибентроп-Молотов в Москва през 1939 година Този пакт се смята от мнозина за доказателство, че Сталин в началото е желал да си спомага с Хитлер в налагането на нов международен ред.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР