България се превръща във врата към Европа за природен газ

...
България се превръща във врата към Европа за природен газ
Коментари Харесай

България става врата към Европа за нови доставки на газ

България се трансформира във врата към Европа за природен газ от Азербайджан, а газовият хъб " Балкан " ще изпраща синьото гориво до Германия и Италия. Това стана ясно от предпроектното изследване за газоразпределителния център, което бе показано от страната ни пред Европейската комисия.

Предвидени са няколко маршрута за газова инфраструктура на територията на България, в това число и два, които са създадени на база предстоящите източници на доставка на природен газ.

Предпочитан маршрут се обрисува " Балкан 1 ", който би трябвало да се реализира на 2 стадия. Първата фаза планува нови доставки от Турция, а втората - доставки през Варна. Варианти за други входни точки са Гърция и Турция (съществуваща и нова инфраструктура), локален рандеман от надълбоко Черно море (от България и Румъния).

Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия, Украйна, Молдова и други

Като съществени източници за хъба се преглеждат съветски природен газ, азербайджански газ от Южния газов кулоар (газопроводите ТАП и ТАНАП) и локален рандеман от България и Румъния. Съществуващите и изграждащите се терминали за полутечен природен газ в Гърция и Турция могат да обезпечат количества природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Египет и други.

Проектът за български газов център се харесва и на Брюксел, който е за оптималната диверсификация на газовите доставки, и се вписва в концепцията за Европейски енергиен съюз. Европейската комисия продължава да поддържа изрично плана, сподели Клаус-Дитер Борхард, шеф на дирекция " Вътрешен енергиен пазар " на Европейска комисия.

Eвропейският газоразпределителен център " Балкан " ще способства за енергийната сигурност в района на Югоизточна Европа, съобщи заместник-министърът на енергетиката на България Жечо Станков.

С помощта на газовия център страната ни ще понижи мощната си взаимозависимост от доставките на съветски газ. България внася съвсем целия газ, нужен за покриване на вътрешните си потребности от Русия посредством един водопровод от Украйна през Румъния.

Проучването на стойност 2.3 млн. лв., поръчано от българската " Булгартрансгаз ", е направено от българската EMG consult и швейцарската AF consult. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР