България се превръща в един от световните центрове на плажния

...
България се превръща в един от световните центрове на плажния
Коментари Харесай

България се превръща в световен център на плажния волейбо

България се трансформира в един от международните центрове на плажния волейбол в света през 2021 година. Благодарение на отличните контакти на президента Любо Ганев с интернационалните централи FIVB и CEV, както и с превъзходния комплекс "София Бийч " в Панчарево у нас ще дойдат най-хубавите състезатели по летния атрактивен спорт. Първият шампионат ще се организира сред 20 и 23 май. За надпреварите с една звезда наградният фонд е най-малко 5000 евро и за мъжете, и за дамите. "Българската федерация управлява три спорта - волейбол, плажен волейбол и снежен волейбол - сподели Ганев.

Една от концепциите на новото управление на федерацията е да развиваме и трите. Затова още от предходната година с Яриф Лернер и с сътрудниците от другите места, където има стадиони за плажен волейбол се разбрахме, че федерацията би трябвало да взе участие интензивно. Плажният волейбол да стане доста атрактивен в България. В чужбина всички билети са разпродадени за шампионатите. Намирайки промоутърите, които желаят да вършат интернационалните шампионати, федерацията ще оказва помощ. И надлежно да създадем народен тур, който да излъчи и първенец. Тази година ще имаме осем шампионата. Искам да създадем условия за състезателите да упражняват целогодишно. "София Бийч " е страховит комплекс. През зимата се слага балон, пясъкът се отоплява и действително няма потребност да се стопира играта. България за първи път кандидатства и бе утвърдена за пет интернационалните надпревари с една звезда от FIVB. Нещата би трябвало да станат, както ни се желае. Първият шампионат в Европа за тази година ще е на "София Бийч ". Поздравявам уредниците в лицето на Яриф Лернер. Вече имаме изискванията. Преди федерацията не е имала кой знае какво отношение към плажния волейбол, само че към този момент не е по този начин. " "България е доста мощна нация в международния волейбол - добави Лернер. - Плажният волейбол е доста забавен за лятото. Искаме да доведем най-хубавите състезатели в света в България. Миналата година имахме показателен шампионат с доста огромен триумф. Ние пораснахме, развихме се. Показахме, че плажният волейбол е атрактивен. Състезатели от залата излизат да играят на пясъка. Голямата цел е да класираме най-малко една двойка на олимпиадата през 2024 година. Имаме най-хубавата база. В отлични връзки сме с федерацията. И имаме един от най-хубавите треньори в лицето на бразилеца Адриано Тикао. "

"За да стигнем до олимпиадата, нашите състезатели би трябвало да натрупат точки - продължи Цветелин Андреев, секретар на комисията по плажен волейбол. - А това минава през сходни шампионати. Като хазаин ще запълним всички квоти, които ни разрешат. Нашите ще натрупат точки. Ще имат мотивация да се развиват и се показват все по-добре. Дано стигнем до олимпийска квота. Ще има четири шампионата за мъже и дами с една звезда. Общо са седем сходни надпревари. Има в Белгия, Чехия и Катар - по един. За първия шампионат има поръчки от към 100 тима за мъже и 100 за дами. Ще имаме минимум четири български тима в главната скица при мъжете и дамите като домакини. И най-малко един в квалификациите. Ако се пребори, ще стигнем до пет тима. В главната скица са 16 отбора. Международната федерация прави пресявката съгласно ранкинга. От началото на годината има състезатели, които се готвят единствено по плажен волейбол. Поддържаме доста добра връзка с интернационалните централи. Подготовката върви по допустимо най-хубавия метод. Паралелно с това от предходната година започнахме да сплотяваме всички местни промоутъри, които провеждат по една и друга форма шампионати по плажен волейбол. Четири от локалните шампионати от националния тур ще са на морето, а другите четири - в София. Последният ще е заключителен и ще бъде излъчен републикански първенец. Много интензивно работим да се разпространява плажният волейбол при подрастващите. Миналата година участвахме на европейските до 18 и 20 години. Тази година ще е същото. Турнирите са съобразени с календара на шампионатите в зала. Волейбол и плажен волейбол са два разнообразни спорта. Националните шампионати за подрастващите също ще бъдат на морето и в София. Важно е да е елементарно за децата да пътуват. Ако имаме 500 души с плажен волейбол, след една година да станат 1000-2000. " "Трябва да заинтригуваме клубовете, които развиват волейбол в зала, да пускат своите състезатели на пясъка през лятото - сподели още Любо Ганев.

- Говоря за тези, които не са викани в националните тимове. Целта е клубовете да излъчват тимове, които да пазят тяхното име. Всички интернационалните шампионати с по една звезда ще бъдат излъчени директно в каналите на Нова Броудкастинг Груп. Целта е "София Бийч " да стане международно известен комплекс. И тук да идват от чужбина на подготовка. Това ще донесе по-голям интерес към плажния волейбол. Коренно се трансформира отношението на федерацията към този спорт. И нека до 1-2 години да бъде толкоз известен, колкото и този в зала. Поставил съм си за цел да променим манталитета на състезателите ни. От следващата година ще имаме обособен бюджет за плажен волейбол. Досега е бил нула лв.. Сега ще намерим сътрудници, които да ги насочим към плажния волейбол. Нито един наш играч не мисли, че може да изкара пари от този спорт. Трябва да се промени. Ще изпращаме примерно два месеца през зимата в Куба. Идеята е освен да тренираш, само че и да играеш. Ако нямаш мачове, няма по какъв начин да израстваш. Затова взехме и треньора Адриано Тикао, под чието управление са се готвили едни от най-големите звезди. В лицето на Яриф предходната година срещнах индивида, с който желаеме да работим. Вече комисията по плажен волейбол е една от най-големите във федерацията. " "Проектът се развива доста добре - призна и Адриано Тикао. - Повишава се равнището на плажния волейбол в България. Въвеждаме културата на спорта в страната. Вече имаме млади състезатели, които упражняват всеки ден. Това е предизвикателство освен за мен, само че и за България. Много съм вдъхновен от него. Много съм удовлетворен, че имаме капацитет за развиване. Това са задачите ни. Щастлив съм, че съм в България и че работя тук. Дано успеем да създадем двойка, която да показва страната на олимпиадата след три години. " Националната верига ще започва на 14 май на "София Бийч ". Първият шампионат ще е генералната подготовка за първия интернационален.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР