България се превърна в хъб и център за дистрибуция на

...
България се превърна в хъб и център за дистрибуция на
Коментари Харесай

Желязков: България е ключов газов хъб на Балканите, имаме интерес към възстановяването на Карабах

България се трансформира в хъб и център за дистрибуция на природен газ.


Откриването на офис на азерската държавна компания СОКАР в България през предходната година е извънредно удобно.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков след срещата си с ръководителя на азерския парламент проф. доктор Сахиба Гафарова, съобщи специфичният делегат на БГНЕС в Баку Димитър Русков.

Тази година би трябвало да се организира 6-ата сесия на икономическата комисия, на която да се разиска опцията за присъединяване на български компании във възобновяване на Карабах.

Днес, 4 март, се навършват 9 години от подписването на Декларацията за стратегическо партньорство сред България и Азербайджан.

" От 2015 година се откриха опциите както за диверсификация на инфраструктурата за доставка и пренос на газ, по този начин и източника на естествена газ. Вече виждаме практическото осъществяване на всички планове - интерконектора с Гърция и този със Сърбия. България се трансформира в хъб и център за дистрибуция на природен газ както в направлението Сърбия-Унгария, скоро евентуално и към Хърватска, която показва интерес към доставките, по този начин и в направление Румъния, Молдова и Украйна ", сподели Желязков.

На въпрос на БГНЕС дали азерската държавна и петролна компания СОКАР има планове за съответни вложения в страната ни и основаване на мрежа от бензиностанции, каквато има в Румъния и Турция, Желязков отговори: " Само отбелязахме, че откриването на офис на компанията през предходната година е извънредно удобно и ще се разясняват на равнище изпълнителна власт бъдещите планове и планове. "

Запитан дали СОКАР има планове за придобиване на активите на Лукойл в България, ръководителят уточни: " Тези тематики не са обсъждани. Те са въпрос на преценка на притежателя на компанията. "

Желязков и сътрудника му са разискали също развиването на Транскаспийския кулоар и мирния развой сред Баку и Ереван.

На срещата е подложен акцент върху опциите за парламентарно съдействие и групите за другарство.

Тази година би трябвало да се организира 6-ата сесия на икономическата комисия, на която да се разиска опцията за присъединяване на български компании във възобновяване на Карабах, разгласи Желязков.

Той акцентира, че България има огромен интерес към присъединяване в партньорството сред Азербайджан, Румъния, Грузия и Унгария за транспорт на зелена сила. В Азербайджан ще бъде построена голяма инфраструктура за генерация на електрическа офшорна сила от вятър.

Росен Желязков е получил удостоверение за поддръжка от страна на Баку за присъединяване ни в това партньорство. По въпроса ще работи министъра на енергетиката.

Друг главен акцент в диалозите е бил т.нар Solidarity Ring - развиването на нашата газопреносна инфраструктура дружно с тази на Румъния, Унгария, Словакия.

" Азербайджан е подготвена да доближи до 20 милиарда куб. метра експорт на година за Европа, от което България може единствено да завоюва ", означи ръководителят на Народно събрание, защото се трансформира във значим сътрудник на всички страни на Балканите, както и по оста Юг-Север. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР