България се превърна в дом за елита на плажния тенис

...
България се превърна в дом за елита на плажния тенис
Коментари Харесай

Тенис Европа поздрави БФТ за Европейското по плажен тенис в Кранево

България се трансформира в дом за елита на плажния тенис и всички с наслада ще се върнат тук за последващо състезание, обявиха от Европейската тенис федерация “От името на Тенис Европа, само че и от името на всички спортисти желая да изкажа специфични благодарности за България и Българската федерация по тенис за отличната организация на Европейското състезание по плажен тенис “. Това съобщи Надя Коран от Тенис Европа преди церемонията по награждаването на шампионата на Стария континент, който се организира в България.
„ Условията в Кранево са прелестни, а всички са извънредно удовлетворени от професионалната работа на екипа на Българската федерация по тенис. Неслучайно България получи доверието да провежда Европейско състезание по плажен тенис за четвърти път. Положените старания, старанието, гостоприемството и самото осъществяване на мачовете – всичко е на най-високо международно равнище. Смятам, че България се утвърди и не стопира да се потвърждава като същински комфортен дом за елита на плажния тенис. И съм сигурна, че всички с наслада ще се върнат още веднъж тук за последващо Европейско състезание “, сподели още Надя Коран.

Тя връчи специфични благодарствени награди за Българската федерация по тенис – на вицепрезидента Огнян Илиев, на турнирния шеф Катерина Генова и на изпълнителния шеф на домакините от Therma Village Максим Секов. Българската федерация по тенис получи персонална признателност и специфична премия за отличен уредник и от члена на Борда на шефовете на Тенис Европа Алар Хинт.

Отборите със международните №1 при мъжете и дамите победиха с трофеи на Европейското състезание по плажен тенис в Кранево. Водачът в мъжката международна класация Никита Бурмакин и сътрудникът му Сергей Купцов завоюваха историческа първа европейска купа за Русия при мъжките двойки. Третите сложени в шампионата руснаци надделяха в полуфинала топ поставените Дориано Бекачиоли-Давиде Бенуси (Италия) в мача на шампионата, надделявайки в маратонски конфликт със 7:6 (5), 3:6, 6:4 и създавайки огромни страсти на публиката на централния корт в комплекс Therma Village в Кранево. Играейки на своя втори следващ еврофинал, Бурмакин и Купцов завоюваха друга вълнуваща борба против Антоми Рамос и Герард Родригес (Испания) с 6:4, 7:6 (6), откакто във втория сет изоставаха с 1:5.

„ Много съм благополучен, че най-сетне спечелихме европейската купа. Лично аз пробвам да го направя от седем години. Веднъж спечелихме при смесените двойки, само че фантазията ми постоянно е била да побеждавам при мъжете. Миналата година бяхме доста близо и сюжетът се повтори с нов доста тежък полуфинал, само че този път успяхме в борбата за купата “, съобщи Никита Бурмакин след триумфа в Кранево. Финалът също беше исторически – за първи път от 12-те публични европейски шампионати в борбата за трофея не участваше италианска двойка. Победените от първенците Бекачиоли и Бернуси взеха бронзовите медали.

За сметка на това женският край бе напълно италиански. Триумфът още веднъж бе за №1 в света. Водачката в международната класация при дамите София Чимати завоюва купата в Кранево в партньорство с Джулиа Гаспари. И двете еврошампионки от 2018 година (София Чимати и Фламиниа Дайна) участваха във финала на Евро 2019 на българска земя, само че този път от другите страни на мрежата. Чимати си партнира с шампионката от 2017 година Гаспари (№2 в света), а Дайна (№3 в света) си партнира с Никол Нобиле (№4 в света). Чимати-Гаспари завоюваха с 6:3, 2:6, 6:1. Така София Чимати е спечелила 4 трофеи от последните 5 европейски шампионати, до момента в който за Гаспари това е втора купа от пет следващи финала. Бронзът при дамите завоюваха Чуракова-Глимакова (Русия).

Титлата при смесените двойки завоюваха Фламиниа Дайна и Дориано Бекачиоли, спечелили финала против Чимати и Томазо Джованини. Бронзът заслужиха Бурмакин-Глимакова (Русия) след триумф над двойката на Франция от първенеца при мъжете за 2018 година Тео Иригарай и Матилде Хоару.

България завоюва влиятелното осмо място на Европейското състезание по плажен тенис в Кранево, на което участваха най-хубавите в света при мъжете и дамите. Шампион отборно стана Италия, втори е Русия, а трети – Испания. Преди България в подреждането по народи се класираха още единствено Франция, Германия, Сан Марино и Холандия. Българската двойка Росен Ненчев – Борислав Бончев стигна до 1/8-финал в мъжката конкуренция, където бе победена от поставените под №1 Дориано Бекачиоли и Давиде Бернуси (Италия). Калина Петкова и Румяна Тонева стигнаха до полуфинал на „ консолейшън “ шампионата по време на Европейското състезание, който бе извоюван от Анико и Жужана Ковач (Унгария). Емил Аргиров-Димитър Симеонов и Огнян Фотев-Пламен Фотев играха 1/4-финали на „ консолейшън “, където бяха отстранени мъчно надлежно от първенците Александър Балер-Свен Болсман (Гармания) и финалистите Георгиос Каравасилис-Андреас Пелеканос (Гърция).

В главната скица на Европейското състезание при дамите Йоана Андреева и Мария Каракушева бяха близо да поднесат приятна изненада, като поведоха със сет на германките Сара Болсман – Кристин Мейер, само че българките отстъпиха в три сета. Дияна Митева и Катина Симеонова бяха отстранени от шампионата на Стария континент от мощните рускини Киргизова-Никоян. Европейското състезание по плажен тенис се организира в комплекс Therma Village в Кранево. Първите 4 в международната класация при дамите и №1, №3 и №4 при мъжете участваха в борбата за медалите. 126 състезатели от 19 страни се включиха в конкуренцията. У нас пристигаха тенисисти от Италия, Русия, Сан Марино, Испания, Франция, Австрия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Англия, Гърция, Унгария, Израел, Латвия, Холандия, Полша и Португалия.

Българската федерация по тенис получи признанието да бъде хазаин на шампионат на Стария континент за четвърти път. Европейското състезание по плажен тенис се провежда със съдействието на " Банкя ", Power Ade, Asics, Grand Optics и Corteva.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР