България се прекланя пред паметта и саможертвата на Апостола на

...
България се прекланя пред паметта и саможертвата на Апостола на
Коментари Харесай

Неизвестната снимка на Левски: По нея вероятно турските власти са го издирвали

България се прекланя пред паметта и саможертвата на Апостола на свободата Васил Левски. В Националния музей „ Васил Левски " в родния град на Апостола може да се види копие на незнайната до момента снимка на Левски, открита преди няколко месеца в държавния списък в Истанбул. Предполага се, че по тази фотография турските управляващи са издирвали Дякона.

Карлово

Снимката на Васил Левски е открита от уредника в музея на Карлово Виктор Комбов. Историкът посетил държавния списък на Истанбул и там се натъкнал на незнайната до момента снимка на Дякона. За първи път обликът на 25-годишният тогава Левски е показан по-различен метод.

Виктор Комбов - организатор в музея: Характерното в фотографията е, че Васил Левски се вижда доста добре - до под кръста. Вижда се, че е с колосан гръдник, елече, от джоба му се подава аксесоар. Най-вероятно това е джобен часовник.  Показват новооткритата фотография на Васил Левски в Карлово Показват новооткритата фотография на Васил Левски в Карлово
В Карлово и през днешния ден продължава поклонението във връзка 146-атата годишнина от обесването на Васил Левски. В Националния музей, който носи името на Апостола...

На гърба на фотографията на османо-турски език има изложение на физическите черти на Левски. Според историците, тъкмо тази снимка е служила за издирването на Апостола. А тя най-вероятно е направена по време на престоя му в Букурещ.
Дора Чаушева - шеф на Национален музей " Васил Левски " - Карлово: Имаме данни и от писмо на Найден Геров до Граф Игнатиев в Истанбул, който написа турския митасарив в Пловдив е получил тази фотография, с цел да бъде търсен Апостола, а също има отправено писмо и от Цариград към Дунавския валия похвално по тази причина, че е открита тази фотография и, че тя е разпратена по всички гранични пунктове, с цел да не се допусне прекосяване на Васил Левски отвъд Дунав.
Оригиналът на фотографията остава в държавния списък на Истанбул, а в Карлово може да се види копие на фотографията. Освен нея, българските историци са разкрили още документи, свързани с Апостола, които занапред ще бъдат превеждани и оценени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР