България се представи достойно в усилията си за присъединяване към

...
България се представи достойно в усилията си за присъединяване към
Коментари Харесай

Демерджиев: България се представи достойно, въпросът за Шенген беше политически


„ България се показа почтено в напъните си за присъединение към Шенген. Готовността на страната ни за Шенген беше приета от всички европейски институции. “ Това разяснява служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след съвещанието на Европейския съвет в Брюксел, оповестява БГНЕС.

" Въпросът беше политически. Две страни взеха решение друго, а 25 ни поддържаха безусловно и доста прозорливо, смятайки че това е вярното решение ", съобщи Демерджиев.

Работата по присъединението ни в Шенген продължава, увери Демерджиев. Той е получил увещание от сътрудника си от Швеция, която поема председателството на Европейски Съюз, че шведското председателство също ще постави старания в тази посока.

Демерджиев изрази убеденост, че в границите на идната година България ще реализира позитивен резултат за Шенген.

" Австрия даде знак, че е подготвена на взаимни отстъпки. Ние им предлагаме доста неща, в това число взаимни дежурства и техни представители да дойдат по нашата граница. Готови сме за градивни решения, стига те да са свързани с възстановяване защитата на границата ни и истински условия за Шенген.

Нидерландия няма съответни условия, а в позицията ѝ няма нищо градивно. Те желаят отчет по механизъм, който в България не съществува от 2019. Конкретни причини за нашите дейности или бездействия Нидерландия няма. Механизмът, към който Нидерландия реферира, е анулиран през 2019. Убеден съм, че диалозите с Австрия ще бъдат градивни. Разчитаме и Нидерландия да премине на същата повърхност ", сподели Демерджиев.

В отговор на въпрос дали България ще предприеме ответни ограничения след ветото на Нидерландия, Демерджиев съобщи, че " сега обмисляме разговор, а когато се изчерпат средствата на разговора, ще ви уведомим за идващите стъпки ". 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР