България се отказва окончателно от дерогацията за внос на руски

...
България се отказва окончателно от дерогацията за внос на руски
Коментари Харесай

България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол

България се отхвърля дефинитивно от дерогацията за импорт на съветски нефт, съобщи кореспондент на " Фокус “ . Решението бе взето от Народното събрание през днешния ден след приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрола по използването на ограничаващи ограничения с оглед действието на Русия, дестабилизиращи ситуацията на Украйна, на второ четене.

Освен това се страната ни ще необикновен търговски представител, който ще дава отговор за контрола над " Лукойл “. Той ще бъде назначаван от Министерския съвет с президентски декрет, защото ще дава отговор за сериозната инфраструктура на страната, която е част от националната сигурност. Той ще работи за интервал от шест месеца, а по-късно приключването на мандата му, ще може да бъде преназначаван един път за още шест месеца.

Припомняме, че през предходната седмица законопроектът бе признат на първо четене . Той бе импортиран от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и група народни представители.

Предложенията в текстовете на законопроекта провокираха бурни реакции в опозиционните партии.

С признатите промени се планува събирането на енергийни вноски върху преноса и преноса на природния газ от Русия. Енергийните вноски са в размер на 20 лв. на мегаватчас. Агенция " Митници “ ще би трябвало да следи за подаването на акцизни заявления с точните количества на съветски природен газ. Според " Възраждане “ това предложение ще докара до увеличението до 30% на природния газ.

Според Румен Гечев с тези промени ще се стигне до увеличението на индустриалните цени, а оттова ще се отрази и върху българските жители. Той съобщи, че 20-те лв. на мегаватчас за съветски газ ще се отразят на индустриалните разноски на " Нефтохим “, а оттова на бензиновите колонки. Гечев изясни, че това няма да се отрази на Русия.

От " Възраждане “ предложиха при импорт на недопечен петрол освен от Русия, а от всяко една страна, да бъде облагано с налози. То бе отхвърлено.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ съобщи, че ръководещото болшинство желае " Лукойл “ да си заплаща налозите. Той разгласи, че за предходната година сдружението е получило обезщетения в размер на 140 млн. лв. поради по-високи цени на тока от българската страна.

Друго изменение гласи, че " Лукойл Нефтохим АД “ ще би трябвало последователно да се откаже от преработката на съветски нефт. В период до 31.12.2023 година сдружението би трябвало да обработва не повече от 80% съветски нефт, до 31.03.2024 година количествата би трябвало да спаднат на 75%, до 30.06.2024 година не повече от 50%, до 30.09.2024 година не повече от 25% и това да продължи до 01.10.2024 година, когато дефинитивно изтича дерогацията.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия означи, че в тази част уточнението, че оборотът би трябвало да бъде не по-нисък от междинния за последните пет години е спорно.

От " ИТН “ желаеха този текст да отпадне. Тошко Йорданов стимулира това с събитието, че дерогацията работи до 01.10.2024 година. Той изясни, че тя е дадена от Европейската комисия и не е противопоставяне на политиките на нашите европейски сътрудници. Той дефинира това като " слагачество “. Предложението му бе отхвърлено.

Мнозинството обаче одобри предлагането на Румен Гечев да отпаднат текстовете, в които се посочваше, че в период от 12 месеца 100% от запасите на рафинерията би трябвало да бъдат съхранявани на територията на България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР