България се очертава да стане една от първите държави в

...
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за новите европейски Covid-сертификати

България се обрисува да стане една от първите страни в Европейски Съюз, която освен издава собствен документ за приключен цикъл на имунизация против Covid-19, само че и ще го преведе във тип съгласно стандартизираните условия на към момента не гласуваната дефинитивно европейска инструкция за така наречен " Цифров Коронавирус документ на Европейски Съюз " (EU DIGITAL Коронавирус CERTIFICATE). Официално той би трябвало да проработи от началото на юли.

От през днешния ден, 1 юни, обаче влиза в действие заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, съгласно която имунизационните удостоверения към този момент ще се издават по новия, одобрен от евросъюза, пример. Те ще бъдат в три разновидността - за приключен имунизационен цикъл (две дози или една за препарата на Johnson&Johnson), за недовършен подобен или за смесена скица, където са приложени два разнообразни продукта. Удостоверение за незавършена имунизация се планува, защото някои държави-членки на Европейски Съюз ще позволяват облекчено влизане на своя територия и за хора, които са получили единствено една инжекция.

Държавите-членки на Европейски Съюз ще са задължени да признаят имунизациите, оторизирани от Европейската организация по медикаментите (Comirnaty на Pfizer/BioNTech, Moderna, Vaxzevria, както беше преименуван препарата на AstraZeneca, и Johnson&Johnson), а също по този начин могат по своя преценка да признават и други ваксини на своя територия. Цифровите Коронавирус документи на Европейски Съюз в началото ще са годни в продължение на 12 месеца считано от 1 юли 2021 година Удължаване на действието им ще е допустимо единствено след ново законодателно предложение на Европейската комисия, което да бъде утвърдено от Европейския парламент и Европейския съвет.

Преминаването към документ по европейски пример обаче ще наложи преиздаването на документите на към 560 хиляди българи, които към този момент са завършили своя имунизационен цикъл по остарелия ред. От Министерство на здравеопазването и държавната компания " Информационно обслужване ", която ще се грижи за техническата подръжка на системата, обаче настояват, че този факт не би трябвало да сътвори проблеми на жителите, тъй като процесът по миграция ще е равномерен, елементарен и ще може да става и онлайн.

Според евродирективата се планува документите, издадени досега на национално равнище, да важат редом с европейските в продължение на шест седмици след 1 юли, т.е. до 12 август. От " Информационно обслужване " пък дават обещание да основат фукнционалност, с която старите удостоверения да могат се обръщат електронно онлайн и без потребност от електронен автограф.

" Промяната и преиздаването на документите за имунизация се постанова, защото в границите на работата на техническо равнище на европейско ниво поражда потребност от акомодация към единната рамка, тъй че документите, утвърдени на национално равнище от обособените страни членки, да бъдат разпознавани посредством QR-код от всички държави-членки на Европейски Съюз. Европейският дигитален документ ще обезпечи оперативна съгласуемост посредством надеждна обща рамка за приложимост в рамките на Европейски Съюз ", разясниха за " Капитал " от здравното министерство. Оттам допълват, че преиздаването на досегашните имунизационни удостоверения в европейски формат ще става гратис на уеб страницата на Националната здравно-информационна система () в секцията " Аз и моето семейство ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР