България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен

...
България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен
Коментари Харесай

До юни кандидатстваме за чакалнята на еврозоната

България се чака да кандидатства за присъединение към Европейския валутен механизъм, прочут като ERM-2, до юни тази година, като предварителна стъпка преди приемането на еврото, съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред задгранични медии, представен от организация Reuters.

България, която понастоящем е отпред на шестмесечно ротационно председателство на Европейския съюз, изявява подготвеност да се причисли към еврозоната и счита, че влизането й ще бъде възприето като

самопризнание за напъните, които е положила

във връзка с направените промени, откакто става член на Европейски Съюз през 2007 година, отбелязва организацията.

Според Горанов България не би могла да съставлява какъвто и да било риск за еврозоната най-малкото поради 20-годишния валутен ръб и мощните стопански индикатори на страната, които дават отговор на критериите за участие.

Като цяло България получава поддръжка за желанията си, въпреки и не всички 19 членки на единния валутен съюз да се усещат удобно с концепцията за присъединението на страната.

Агенцията отбелязва, че България

има фискален остатък, инфлацията е под надзор

и страната е една от най-слабо задлъжнелите страни членки на Европейски Съюз. Въпреки това съгласно дипломати и банкери страната би трябвало да продължи да реформира дребната си стопанска система, с цел да приближи ниския стандарт на живот до по-богатите страни в съюза.

Няма съответна дата, на която София да премине към еврото, само че се счита, че присъединението към ERM-2, известно още като " чакалнята " за еврозоната, ще бъде добър сигнал за общата европейска концепция, изключително в подтекста на Brexit.

България е засилила диалозите си с Европейската централна банка и страните членки за влизането си в ERM-2, само че източници, осведомени с процеса, настояват, че евентуално няма да има решение преди съставяне на държавно управление в Германия. /monitor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР