България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен

...
България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен
Коментари Харесай

Горанов: Очакваме да влезем в чакалнята на еврозоната до юни

България се чака да кандидатства за присъединение към Европейския валутен механизъм, прочут като ERM-2, до юни тази година като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната и еврото. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, оповестиха Ройтерс и БНР.

"По никакъв метод не можем да представляваме какъвто и да било риск за еврозоната ", добави Горанов, визирайки обвързаността на българския лев към еврото през последните две десетилетия, както и мощните стопански фундаменти на България - критерии, които дават отговор на тези, нужни за участие в еврозоната.

Говорителка на финансово министерство удостовери, че става въпрос за подаване на молба за присъединение към ERM-2 през първата половина на 2018-а година.

От Европейската комисия показаха, че поддържат сходен ход, само че допълниха, че не всички 19 членове на единния валутен блок се усещат удобно във връзка с концепцията за присъединението на България.

Ройтерс припомня, че България има фискален остатък, инфлацията е под надзор, а страната е една от най-слабо задлъжнелите страни - членки на Европейски Съюз.

През юни 2017 година България очевидно форсира дипломатическите диалози с водачи в Европа в посока приемане на страната в така наречен чакалня на еврозоната (механизма ERM II). Три до пет години след влизането в ERM е реалистично да се мисли за изгубването на лв., предвижда тогава министърът на финансите Владислав Горанов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР