България се обяви за разрешаване на конфликта със Сирия чрез

...
България се обяви за разрешаване на конфликта със Сирия чрез
Коментари Харесай

Българската позиция за Сирия: След първия удар не трябва да има втори, решението трябва да е политическо

България се разгласи за разрешаване на спора със Сирия посредством политически средства и за възобновяване на преговорите.

" Еднократният, лимитираният боен удар би трябвало да остане подобен - еднократна военна акция ", разгласи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди минути, след края на изключителната среща при премиера Борисов в Министерския съвет.

По думите ѝ въздушните удари, осъществени рано тази заран от Съединени американски щати, Англия и Франция по цели в Сирия, демонстрират " безапелационната неотстъпчивост против използването на химически оръжия ". Няма идея, която да оправдава потреблението на такива, акцентира вицепремиерът и дефинира използването им като " военно закононарушение ".

" Целите са подбрани точно, тъй че да няма жертви. Разглеждаме еднократната в интервенция като предизвестие за преустановяване на сходни дейности на сирийския режим в бъдеще ", сподели още Захариева, визирайки обвиняването за осъществена химическа офанзива в Сирия предходната седмица.

Тя ясно изрази терзанието на българските управляващи от ескалация на напрежението и прикани за предприемане на ограничения за деескалацията му и обезпечаване на цялостен достъп на филантропичните служащи " до жертвите на химическите офанзиви в сирийския град Дума ". Виновните би трябвало да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност, сподели тя.

Външният министър изрази " цялостна поддръжка " за дейностите на Съединени американски щати, Англия и Франция. В същото време Захариева акцентира, че " България поддържа напъните на интернационалната общественост за реализиране на мир " и че " решението би трябвало да бъде политическо ", като се възстановят договарянията в женевския формат под егидата на Организация на обединените нации.

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с краткотрайно ръководещия посолството ни в Дамаск, който го е уверил, че то не е наранено от ударите и че ситуацията там е спокойна.

По думите на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов интервенцията от тази заран е " сигнален изстрел към управляващите в Дамаск да не употребяват химически оръжия ". На брифинга след срещата той също се разгласи за търсене на спокойно решение, политическо, и за деескалация на спора.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР