България се обяви срещу грубия натиск на президента на САЩ

...
България се обяви срещу грубия натиск на президента на САЩ
Коментари Харесай

България е против искането на Тръмп за рязко вдигане на разходите за отбрана

България се разгласи против грубия напън на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за стремително повишение на военните разноски до 2% от Брутният вътрешен продукт с вероятност те да доближат 4%. Според формалната статистика в НАТО страната ни харчи 1.56% от Брутният вътрешен продукт и президентът Румен Радев, който я представляваше на срещата на алианса в Брюксел, е изразил противоречие с настояването за внезапен скок, отбелязва в. „ Сега “.

"Аз единствен сложих въпроса пред генералния секретар на НАТО какво става с Трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни качества, в случай че не срещнем тези 2% в този момент, а никой не приказва за тези 4%. НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност, НАТО е съюз на суверенни страни, обединени от стратегически цели и общи полезности ", споделил Румен Радев, представен от пресцентъра на президентството. "Решението за постигане на 2%, което доста мъчно е било признато у нас, ще се реализира в мандата на идващото държавно управление – по проект през 2024 година ", означи Румен Радев и акцентира, че чака натискът за увеличение на парите за защита да продължи. От друга страна, американският президент бил прав, тъй като всяка страна би трябвало да има принос в свят на растящи закани и да построява ефикасни качества. “Това, което той прави, е добре и за нас като създаване на отбранителни качества. Виждате с каква принуда в България се заделят средства за въоръжените сили “, изясни Румен Радев и добави, че на тази тематика е свикал три съвещания на Консултативния съвет за национална сигурност. "На тях се разбираме за нещо, което след това се анулира, плановете за рационализация непрестанно се отсрочват, непрестанно се намират аргументи ", добави Радев.

На 8 юни Народното събрание утвърди два плана за 3.26 милиарда лева за рационализация на армията. 1.46 милиарда лева ще отидат за 150 бойни машини за пехотата, 1.8 милиарда лева - за 8 многоцелеви изтребителя. Очакванията са и двата контракта да бъдат подписани до края на годината. Парламентът би трябвало да одобри и план за нови военни кораби за близо 1 милиарда лева Така плановете за рационализация на армията ще минат 4 милиарда лева

Президентът Радев прикани за обща политика на НАТО за разноските на защита и напомни, че 2/3 от страните съдружници са подали проекти да доближат 2% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година, а осем членки към този момент са го постигнали.

България може да бъде наранена и от настояването да се ускори военната съгласуемост в НАТО. В признатата заключителна декларация се споделя, че би трябвало "да се работи по подобаващ метод за превъзмогване на съществуващата взаимозависимост от съветска бойна техника, като се ползват национални старания и интернационално съдействие ". Това значи да се купува западна техника, а не да се удължава животът на овехтяващото руско оръжие. Основният аероплан на Военновъздушни сили е МиГ-29. Преди три месеца министърът на защитата Красимир Каракачанов подписа рамков контракт с "РСК МиГ " за 81 млн. лева, с което би трябвало да подсигурява поддръжката на 15-те МиГ за идващите 4 години. В края на мандата на предходния кабинет беше подписан контракт за доставката на 10 мотора против 70 млн. лева, а преди този момент министърът на защитата Николай Ненчев поръча в Полша ремонт на 6 мотора против 6.14 млн. евро.

След небивала неразбория, нарушен протокол и в допълнение спешно съвещание срещата на високо ниво на НАТО приключи с тържествуващо изказване на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че е изтръгнал в допълнение 33 милиарда $ за военни разноски от съдружниците в алианса. "Докарахме го до ситуацията народите да платят доста повече пари... взехме 33 милиарда $ в допълнение. И в случай че говорите с генералния секретар (на НАТО) Йенс Столтенберг, той ни се доверява изцяло, мисля, че се доверява на мен. Той ми дава цялостното си доверие ", сподели Тръмп. Другите участници в срещата обаче не потвърдиха думите му.

Световните организации описаха прекомерно напрегнатата атмосфера на срещата. Тръмп нарушил дипломатическия протокол и се обърнал на малко име към немската канцлерка Ангела Меркел: "Ангела, належащо е да направиш нещо по въпроса (за увеличението на разходите). " Американският президент е изискал неотложен ангажимент за повдигане на военните бюджети до 2% от Брутният вътрешен продукт, както бе решено през 2014 година на срещата в Уелс. Меркел обаче сложила период до 2024 година Германия сега харчи 1.24% за военни потребности от Брутният вътрешен продукт и в случай че доближи 2%, ще надмине военния бюджет на Русия. На срещата в Брюксел Тръмп даже упорствал за увеличение на разноските до 4%, тъй като Съединени американски щати към този момент харчат 3.5% и считат, че военното задължение се разпределя неравномерно сред съдружниците. Освен към Меркел той отправил рецензии към испанския министър-председател Педро Санчес и белгийския министър председател Шарл Мишел, че не извършват задачата за отбранителните разноски.

Президентът Радев призна, че атмосферата в залата не е била „ една от най-приятните “ и че сега всички водачи са в „ сконфузено положение “, тъй като всеки мисли какво значи изискването за тези 4% и до каква степен сериозен е бил президентът Тръмп. Той уточни, че НАТО е минал през доста провокации и постоянно съдружниците са успявали да се консолидират. „ Надявам се да се откри решение и в този момент “, добави президентът.

Искания

В заключителния документ от срещата се отделя огромно внимание на Русия, и то с много корав звук, макар че преди срещата Тръмп определяше Русия като съперник, а не като зложелател. "Руските нападателни дейности, в това число опасността за потребление на мощ за реализиране на политически цели, са предизвикателство към алианса и подкопават евроатлантическата сигурност и основания върху правила интернационален ред ", написа в него. Изтъква се, че "НАТО не търси борба с Русия ", само че се приканва Москва "да приключи противозаконната анексия на Крим ", "да приключи всякаква политическа, финансова и военна поддръжка за бойните групи и да спре военната си интервенция в регионите на Донецк и Луганск, да изтегли войските, оръжията и наемниците си от Украйна, да анулира признаването на независимостта на грузинските региони Абхазия и Южна Осетия, да изтегли войските си от Република Молдова ". Освен това от нея се желае да признае отговорност за отравянето на Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри, Англия, както и за свалянето в Украйна на малайзийския пътнически аероплан през 2014 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР