България се нуждае от силни Военноморски сили, които да отстояват

...
България се нуждае от силни Военноморски сили, които да отстояват
Коментари Харесай

Президентът отново поиска повече пари за отбрана

България се нуждае от мощни Военноморски сили, които да отстояват освен военния ни суверенитет, само че и да подсигуряват нашите стопански и енергийни ползи в Черноморския район. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден, откакто посети Флотилия бойни и спомагателни кораби в Пункт за базиране Бургас и беседва с командния състав на Флотилията. В срещата участваха заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев и командирът на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев.

"Силни Военноморски сили значи придобиването на нова техника, високоподготвен персонален състав и положителни условия за подготовка, мотивация, вероятност за обществено израстване и обществен авторитет ", акцентира президентът след края на срещата. "Това няма по какъв начин да стане без увеличение на бюджета, който би трябвало да бъде изразходван рационално и навреме ", уточни още Румен Радев и добави, че построяването на отбранителни качества, изключително в такива комплицирани типове действия, не се реализира за година или две и този сложен и нескончаем развой би трябвало да бъде стартиран. Президентът посочи, че с изключение на модернизацията на Военноморски сили посредством придобиването на новите модулни, многофункционални патрулни кораби следва да бъдат ремонтирани и сегашните кораби, за което към този момент е обезпечен бюджет.

Запитан дали думите на министъра на защитата Красимир Каракачанов, че се търси вид за ремонт на наличните изтребители МиГ-29 значи, че може да отпадне планът за закупуване на нов военен аероплан, президентът акцентира, че по никакъв метод не желае да мисли, че това може да бъде цел на Министерството на защитата. "Изграждането на отбранителни качества би трябвало да се базира на ясни правила ", съобщи Радев. И акцентира, че актуалните изтребители МиГ-29, без значение от високата си маневреност, не дават модерни бойни качества. Президентът уточни, че страната ни би трябвало да се стреми към повишение на съвместимостта с нашите сътрудници от НАТО, а МиГ-29 не отговоря и на този аршин. "Отделяните разноски за защита би трябвало да бъдат и ефикасни - вложените средства в МиГ-29 няма да ни дадат модерни качества, а ще бъдат съизмерими с доставката на нов аероплан ", съобщи президентът. Румен Радев акцентира също по този начин, че първо би трябвало да се реши за какъв брой време ще бъдат осъществени доставките на новия военен аероплан за българските Военновъздушни сили и на тази основа да бъдат направени плановете за поддържането на МиГ-29 за интервала, в който ще бъде осъществен преходът към усвояването на новите бойни самолети.

По време на визитата си във Флотилия бойни и спомагателни кораби с пункт за базиране Бургас, президентът Радев се срещна и с персоналния състав на Флотилията и срещна военните ни моряци с дейностите на държавните институции за решение на проблемите, свързани с кадровото развиване, повишение на заплащането, снабдяването с униформи, доставки на храна и съоръжение и други.

По-късно през днешния ден президентът се срещна с кмета на Община Бургас Димитър Николов. По време на срещата бяха разисквани въпроси, свързани с децентрализацията в България и опциите за даване на по-голяма независимост на общините за поощряване на бизнеса, туризма, развиването на инфраструктурата, както и за потреблението на капацитета на изоставените военни парцели, които могат да бъдат трансформирани в стопански зони. По думите на президента даването на по-голяма автономия на българските общини, и като взимане на решения, и във финансово отношение, ще ускори и интереса на гражданската интензивност към процеса на взимане на решения в дадена община. Президентът Радев поздрави кмета Николов за постигнатите триумфи и за променения образ на Бургас и основаването на по-добра икономическа вероятност за жителите на района.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР