България се нуждае от работещ парламент и правителство. Това заяви

...
България се нуждае от работещ парламент и правителство. Това заяви
Коментари Харесай

Нинова: Новото управление ще има нужда от силен социален лектор

България се нуждае от работещ парламент и държавно управление. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова по време на консултациите при президента. Българска социалистическа партия ще имат сериозен принос в решаването на проблемите на страната, посочи тя и загатна, че новото ръководство ще има потребност от " мощен обществен преподавател ". По думите й, от партията, ще положат усилия да има постоянен кабинет и работещ парламент, и като най-важна задача очерта работата по приемане на Бюджет 2022. 

" Българска социалистическа партия постоянно е заставала срещу беззаконието и диктатурата в полза на голямото болшинство от хора, а не на дребни овластени групи на задкулисието и корупцията и хилядите социалисти го потвърдиха по време на парламентарните и президентските избори. Двете служебни държавни управления, които назначих по силата на Конституцията, дадоха опция за стабилизация в изискванията на рецесията, дадоха опция и за разкъсване с пороците на предишното, за образуване на нов вид ръководство от хора от друг политически профил, само че с общи цели за бъдещето на България. Високо целя позитивната оценка, която дадохте на тази формула единствено преди няколко месеца, когато предложихте служебното държавно управление да продължи като постоянно. Смятам, че методът към сформиране на съдружно държавно управление може да бъде положен на тази основа за лъчение на дейно стабилно, постоянно държавно управление ", сподели президентът Румен Радев.

Президентът има вяра, че Българска социалистическа партия ще даде своя принос свършеното досега да бъде продължено. " Обществото ни е надълбоко разграничено обществено с растящи неравенства и беднотия, вследствие на порочния управническия модел досега, и се надявам, че Българска социалистическа партия ще имат сериозен принос в решаването на тези проблеми, тъй като новото ръководство има потребност от мощен обществен преподавател ", сподели още Радев.

По думите му, за триумфа на бъдещото ръководство е извънредно значим въпросът за закоността и справедливостта. " Проблемът в Прокуратурата е както систематичен, по този начин и личностен и изиска да знае в каква степен това се споделя от Българска социалистическа партия и какво сте подготвени да предложите за решение на този проблем ", добави той. 

Лидерът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова съобщи, че схващат отговорността, която се чака от тях сега и доста пъти са казвали, че България се нуждае от работещ парламент и държавно управление. 

" Положихме старания и в диалозите в експертните групи и в продължаващите политически диалози между бъдещите съдружни сътрудници. Дадохме своята експертиза, своята воля за промени. Разделихме своята работа в две незабавни ограничения, които незабавно би трябвало да се одобряват, предвид на трите рецесии - икономическа, обществена и здравна и дълготрайното ни виждане за смяна на досегашния модел на ръководство и за дълбоки промени в разнообразни браншове. Разговорите ни не престават и сега ", добави тя. 

Нинова беше безапелационна, че ще положат усилия да има постоянен кабинет и работещ парламент. " За нас най-важно е да стартираме незабавно работа по приемане на Бюджет 2022, да не оставяме хората през зимните месеци в затруднено състояние, да подсигуряваме компесаторни ограничения за увеличените цени, да не позволяваме повишението на цените за електрическа енергия за битовите консуматори, да се подкрепи стопанската система, да се стабилизира здравната система. Всичко това и диалозите, които водихме до момента по секторни политики, би трябвало да откри своето изражение в една бюджетна политика както за Бюджет 2022, по този начин и в тригодишната планирана рамка ", уточни тя. 

По думите й, в този бюджет ще бъдат заложени незабавните ограничения, само че евентуално по-дългосрочните и тези, които касаят дълбоките промени в системите, ще изискват време. " Ние занапред би трябвало да ги предвидим с съдружните сътрудници и да имаме една ясна, предвидима и обща визия за промени ", добави тя. 

Нинова сподели още, че казусът в прокуратурата е систематичен, и без значение от това по какъв начин се споделя основния прокурор, би трябвало да се лимитират неговите правомощия; да се наложи правосъден надзор в тези актове на основния прокурор, които сега не подлежат на контрол; да се закрият профилираният съд и профилираната прокуратура; да се промени метода на работа на КПКОНПИ. Това са наши остарели оферти, тъй че ние сме ясно и поредни във волята си за смяна в правосъдната система, която да докара до заслужено правораздаване ", съобщи тя. 

От Българска социалистическа партия прецизираха, че държат и на други промени, за които имат увещание от техните съдружни сътрудници, че ще стартират работа по тях като измежду тях са здравния и пенсионния модел, битката с бедността и повишението на приходите, смяна в образованието, която да води до качествено обучение и неговото обвързване с стопанската система. " Вярвам и в този момент, когато създадем съдружното държавно управление, към този момент да можем да осъществяваме част от тези наши дълготрайни политики и през изпълнителната власт ", сподели още Нинова. 

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев организира първите две съвещания, първо с представителите на " Продължаваме промяната ", а след това и с ГЕРБ-СДС. От " Продължаваме прояманата " оповестиха, че са приключили съдружното съглашение и чакат до края на седмицата да им бъде връчен мандата за сформиране на праителство.

От ГЕРБ-СДС пък се зарекоха да бъдат знаеща, можеща и непримирима съпротива и че всяка неточност ще бъде осветявана. От ГЕРБ-СДС показаха противоречие с прекомерно позитивната оценка на президента във връзка с служебното държавно управление и показаха вяра, че с началото на новия му президентски мандат, стилът на ръководство на Румен Радев да бъде различен. 

Нуждата от постоянен кабинет и нуждата от превъзмогване на политическата рецесия бяха тематиките, които представителите на Движение за права и свободи разискаха с президента Румен Радев на днешните съвещания. От Движение за права и свободи бяха безапелационни, че превъзмогването на политическата рецесия може да се случи посредством разговор сред партиите, политическите субекти и разговор сред институциите. Нещо повече, от партията обявиха, че утвърден План за възобновяване и резистентност и утвърдени оперативни стратегии, могат да дадат подтик за развиването на стопанската система в страната.  

Утре, 7 декември, ще се състоят консултациите с " ИТН ", " Демократична България " и " Възраждане ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР