България се нарежда в топ 5 на песимистите по света,

...
България се нарежда в топ 5 на песимистите по света,
Коментари Харесай

Галъп: България в топ 5 на песимистите по света |

България се подрежда в топ 5 на песимистите по света, дружно с Италия, Хонконг, Полша и Република Корея, демонстрира световното проучване " В края на годината " на международната асоциация " Галъп интернешънъл ", което се прави всяка година.

Тази година то е извършено в 41 страни по света, като са интервюирани 38 709 души. За всяка страна през интервала октомври-декември 2020 година са интервюирани към 1000 души по метода " лице в лице ", по телефона или онлайн.

У нас вярата за по-добра 2021 година е по-скоро нежна. 16 на 100 от запитаните българи имат вяра, че идната година ще е по-добра от пандемичната 2020 година, за 45 на 100 обаче тя ще е даже по-лоша, една четвърт чакат да е същата, а останалите не могат да преценяват.

Така страната ни се подрежда измежду топ 5 на песимистите по света с 29 пункта превес на песимистичните упования по отношение на оптимистичните дружно с Италия /с 43 пункта превес на песимистичните упования по отношение на оптимистичните/, Хонконг /34 пункта превес на песимистичните очаквания/, Полша /32 пункта превес на песимистичните очаквания/ и Република Корея /22 пункта превес на песимистичните очаквания/.

Българите наподобяват мощно песимистични и на фона на останалите страни от Европейски Съюз, където систематизираното равнище на скептицизъм е 31 на 100 от всички запитани, а на оптимизъм - 35 %. По-скоро песимистичният взор към бъдещето е нормален за нашето общество, разясняват от " Галъп ", като допълват, че в последните няколко години обаче сякаш равнищата на оптимизъм за бъдещето у нас са се доближавали до общите стойности за света - в края на 2019 година 32 на 100 от пълнолетните българи са отговаряли, че чакат по-добра 2020 година, а 22 на 100 са считали, че тя ще бъде по-лоша от 2019 година

Изглежда, че рецесията с ковид, отразила се тежко и на здравната система, и на икономическата обстановка в страната, е засегнала тежко и очакванията за по-благоприятно директно бъдеще - изключително след внезапното увеличение на заболелите и умрелите в последните месеци на 2020 година и наложените нови ограничавания, показват анализаторите.

Що се отнася до упованията за икономическата обстановка, настроенията у нас още веднъж са по-скоро отрицателни. Едва 5 на 100 от българите чакат година на стопански разцвет, 64 % считат, че 2021 година ще е година на стопански компликации, а 20 на 100 чакат икономическата обстановка в страната да е същата като през 2020 година Останалите се затрудняват да отговорят. И по този индикатор страната ни е измежду топ 5 на отрицателните отговори.

Мнозинства от над две трети чакат сложна в стопански проект година и в Обединеното кралство /71 на 100 отговарящи негативно/, Австрия /70 процента/, Италия /67 процента/ и Босна и Херцеговина /66 на сто/.
На фона на Европейския съюз обаче България е покрай общите стойности по този индикатор. Сред жителите на Европейски Съюз 12 на 100 чакат стопански разцвет, 61 % свързват 2021 година с очакване за стопански компликации, а за 21 на 100 тя ще бъде същата в стопански проект. Останалите се затрудняват да отговорят.

В края на 2020 година 41 % у нас заявяват, че са по-скоро щастливи или доста щастливи. 46 на 100 не се дефинират нито като щастливи, нито като нещастни, 10 % споделят, че са нещастни или доста нещастни. Останалите не могат да отговорят. Традиционно, българите са по-скоро в долната част на класацията, що се отнася до персонално благополучие. И през 2020 година българите наподобяват по-нещастни на фона на систематизираните стойности на благополучие по света /54 на 100 по света щастливи или доста щастливи и 14 на 100 нещастни или доста нещастни/ и на междинния европеец /50 на 100 в Европейски Съюз споделят, че са щастливи или доста щастливи, 12 % - че са нещастни или доста нещастни, а 37 на 100 са в междинната зона/.

Все отново, световните проучвания на " Галъп интернешънъл " в последните години сочат, че чувството за персонално благополучие у нас гладко укрепва. Въпреки невисоките упования за идната година, тежката 2020 година не е съумяла да пречупи чувството за персонално благополучие у българите - доколкото го има, в това отношение страната ни е надалеч от дъното на класацията, обобщават анализаторите.

В световен проект те разясняват, че в случай че 2020 година ще бъде запомнена като годината на пандемията и карантината, то международното население е уверено по-оптимистично за 2021 година

Повече от двама на всеки петима по света (43 на сто) имат вяра, че идващите 12 месеца ще бъдат по-добри от последните, 24 на 100 считат, че ще бъдат по-лоши, а 26 % - че ще са същите. Песимизмът е най-голям в Хонконг (57 на 100 там споделят, че идващата година ще бъде по-лоша), до момента в който оптимизмът е най-силен в Азербайджан (73 % там считат, че годината ще е по-добра).

Нигерия, Индонезия, Азербайджан, Виетнам и Киргизстан са топ 5 оптимистите в света.

Според данните, въпреки и респондентите да са по-оптимистични за 2021 година, позитивните настроения не се отнасят за световната стопанска система. В ущърб за доста бизнеси, наподобява, че потреблението ще се забави през идната година. 46 на 100 считат, че 2021-ва ще бъде година на стопански компликации, при единствено 25 % вярващи, че ще бъде година на стопански разцвет. В световен мащаб основно жителите на Европейския съюз са тези, които носят скептицизма - тъй като пандемията в доста страни от Съюза не демонстрира признаци за преодоляване, считат от " Галъп ". 61 на 100 от хората в Европейски Съюз считат, че 2021 година ще бъде година на стопански компликации.

Все отново, макар икономическия скептицизъм, наподобява че персоналното щастието съумява да си пробие път. 54 на 100 от международното население разказват себе си като щастливи, а единствено 14 на 100 споделят, че са нещастни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР