България се нарежда на едно от първите места сред страните

...
България се нарежда на едно от първите места сред страните
Коментари Харесай

България сред първите по опазване на кресливия орел

България се подрежда на едно от първите места измежду страните с най-вече двойки от типа дребен писклив орел. Това сочи изследване, направено по плана „ Земите и горите на орела “. Данни бяха оповестени от специалисти от Българско сдружение за отбрана на птиците по време на извършената четвърта изнесена среща на екипа, работещ по плана.

Дейностите на LIFE плана се извършват от Изпълнителна организация по горите в партньорство с Българското сдружение за отбрана на птиците, Югоизточно и Североизточно държавни предприятия.

Цифрите от направения мониториг подреждат България на едно от първите места измежду страните с най-вече двойки и дефинират нейното значимо място освен за миграционния път на типа, само че и за гнезденето на популацията, разясняват от организацията.

Горските специалисти са безапелационни, че причина за тези резултати е положителното положение и стопанисване на горите в изследваните зони в Североизточна и Югоизточна България, където се извършва плана. От началото на плана са сложени 12 проследяващи устройства, като 7 от тях и сега са дейни. Проследяването на миграциите на маркираните птици са база за резултати, заключения и разбор, който не е юридически до в този момент на Балканите, разясняват специалистите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР