България се нарежда на 48-мо място от 159 държави и

...
България се нарежда на 48-мо място от 159 държави и
Коментари Харесай

По икономическа свобода България е сред държавите от Африка и Близкия изток

България се подрежда на 48-мо място от 159 страни и територии, включени в " Икономическа независимост по света: годишен отчет 2017 ", направен от канадския институт " Фрейзър " и публикуван за България от Института за пазарна стопанска система. Докладът показва картината през 2015 година - последната година, за която има налични публични данни за всички страни.

Изследването мери икономическата независимост - свободния избор, конкурентните пазари, отбраната на частната благосъстоятелност, правилата на правовата страна , анализирайки политиките и институциите в 159 страни. Представянето на страните се мери по канара от 0 до 10 т., като 10 т. е оптималната икономическа независимост.

Добрата вест е, че България е на второ място след Румъния по най-голям растеж на резултата в показателя в интервала 2000-2015 година. Но до момента в който Румъния към този момент е на 20-то място в света, слабата правосъдна система в България към момента задържа страната измежду страните от Африка и Близкия изток и подкопава развиването на стопанската система.

 Снимка 314928
Източник:

Докладът емпирично потвърждава, че по-високата икономическа независимост води до по-високи приходи на човек от популацията, по-голям дял на приходите на най-бедните 10% от популацията, по-малък дял на хората в беднотия, по-дълга дълготрайност на живота , по-добра отбрана на гражданските свободи и по-голям стопански напредък.

Резултатът на България в тазгодишното проучване е 7,39 т. от оптималните 10 точки (при 7,37 т. и 50-то място в миналогодишното), което подрежда страната на 48-мо място сред Катар и Сейшелите (с по-висок резултат) и Бахрейн и Ботсвана (с по-нисък).

 България става по-конкурентноспособна, само че с малко Обновена
България става по-конкурентноспособна, само че с малко

Корупцията остава най-лошият ни индикатор за правене на бизнес

Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата независимост по няколко индикатора.

Размер на държавното управление (7,01 т.) - тук България получава оптимални точки за плоския налог, само че общият резултат е понижен поради огромния размер на държавните разноски и високото равнище на държавните прехвърляния и дотации.

Съдебна система и право на благосъстоятелност (4,88 т.) - България продължава да получава най-ниска оценка точно за тази група индикатори. Основните аргументи за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. От всичките 42 знака в показателя най-ниската оценка за България за поредна година е за независимостта на съда - 3,37 т. от оптималните 10 точки.

Достъп до сигурни и постоянни пари (9,36 т.) - в тази категория България от години получава най-високата си оценка. Валутният ръб продължава да подсигурява постоянни пари, а инфлация е ниска и даже негативна през 2015 година. Страната още веднъж получава оптималния брой точки за опцията за свободно поддържане на банкови сметки в задгранична валута.

Свобода на интернационалната търговия (8,13 т.) - резултатът отразява ниските мита в интернационалната търговия, само че и негативното въздействие на нетарифните ограничавания.

Регулиране на заема, труда и бизнеса (7,57 т.) - резултатът е разследване от релативно слабото контролиране на кредитните пазари и в същото време - от тежките регулации за труда и бизнеса. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождението на служащи, тежката и скъпа администрация, множеството административни условия към бизнеса, както и високото равнище на усещанията за корупция.

 Снимка 314929
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР