България се намира много близо до нови избори през лятото,

...
България се намира много близо до нови избори през лятото,
Коментари Харесай

Екатерина Михайлова: Когато институциите спрат да работят, винаги се намират юнаци, които скачат на коня

България се намира доста покрай нови избори през лятото, съобщи в " Денят стартира " преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова.

" От това, което се вижда като реакции в границите на една седмица, наподобява да сме близо - единствено две политически сили приказват и то приказват по този начин, че разбираме, че не могат да си приказват. Другите мълчат. Разбира се, на следващия ден може би малко ще просветне с първия ден на Народното събрание, само че рискът да има нови избори е на хоризонта и знаете ли - неприятното е, че ние като че ли започваме да привикваме с това.

Важно е новия парламент да реализира единодушие по съществени цели, а те са ясни - евроатлантическата ни принадлежност - там ли желаеме да сме още или нещо друго желаеме? Мисля, че изборните резултати приказват, че болшинството желае да е там. Голямата цел е да запазим мира и да останем демократична и финансово постоянна страна. Въпросът е по какъв начин ще бъдат дефинирани и това е работата на хората, които се занимават с политика - да покажат рисковете, а да не се заиграват с дребни игрички. Ако би трябвало да дам съвет към политиците е - седнете и направете целите - това, което смятате за страната, че е значимо ", съобщи тя.

По думите ѝ бюджета за тази година е заложен на карта, а договарянията за държавно управление би трябвало да минат първо през договаряния за политики.

Проф. Михайлова дефинира идния избор на ръководител на 49-ото Народно заседание като " не толкоз сложна задача " и подсети, че Конституцията изисква това да се случи на първото съвещание на новия парламент.

Тя предвижда, че процедурите по връчването на мандатите няма да се проточват.

" Бързо привикване на парламент не значи бързи съвещания и бързо връчване на мандата, само че всички знаци сочат в тази посока. Президентът притиска политическите сили, тъй като периодите стартират да бързат. Конституцията не е споделила в какъв интервал от време би трябвало да организира консултациите, има разнообразни модели. Предполагам, че в границите на идната седмица ще стартират. Едва ли ще се бавят по този начин, както беше в предходния парламент ", сподели проф. Михайлова.

Предупреди и че политическата рецесия слага под риск демокрацията у нас.

" Опасно е политическите сили да оставят властта в ръцете на президента, тъй като това разрушава инструментите на демокрацията. А когато институциите спрат да работят, постоянно се намират юнаци, които скачат на коня и повеждат със флагове и лозунги в незнайна посока. Случвало се е в другите страни. Нима в Германия не се е случило тъкмо това преди години, когато идва хитлеризма? ", добави проф. Михайлова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР