България се намира между няколко огнища на епидемии. Съседна Румъния

...
България се намира между няколко огнища на епидемии. Съседна Румъния
Коментари Харесай

100-дневната кашлица продължава да мъчи хората

България се намира сред няколко огнища на епидемии. Съседна Румъния разгласи война на морбилито, а в Сърбия и Република Северна Македония се борят с коклюш.

Болестите вилнеят поради ниското имунизационно покритие в прилежащите ни страни. Според българските здравни управляващи и ние сме застрашени от морбили, тъй като нашата групова отбрана като общество също не е оптимална. С първа доза против морбили, паротит и рубеола са предпазени 91,2% от децата, а с втора доза - едвам 87,2%, което е по-ниско от нужните 95%.

Четири бебета са умряли от коклюш, именуван " 100-дневна кашлица “, в Белград, заяви сръбската национална телевизия РТС. Те са били настанени в Института за майка и дете " Д-р Вукан Чупич ". Едно дете е на респиратор и е с заплаха за живота, каза д-р Владислав Вукоманович, кардиолог и шеф на педиатричната клиника на института. Той акцентира, че дребни деца и бебета до четири месеца могат да развият тежка клинична картина, която до момента е приключила със смъртен излаз при четири деца. В Белград са регистрирани 70 деца, положителни на коклюш, като две трети от тях са приети в болница.

" 100-дневната кашлица “ се вихри и в Република Северна Македония. Комисията по инфекциозни заболявания e взела решение да предложи на здравното министерство да разгласи зараза от коклюш на територията на Скопие, заяви ръководителят на комисията доктор Александър Петличковски. Препоръката идва, откакто в столицата на Северна Македония към този момент има 14 доказани случая на болестта, от 18 в цялата страна. Петличковски заяви още, че предлагат Министерството на здравеопазването да забрани и приема, и записването в детските градини на деца, които не са имунизирани или са отчасти имунизирани против коклюш, а в пунктовете за имунизация ще бъде проведена работа на две смени, с цел да може да бъдат имунизирани всички деца, които са пропуснали да създадат това в постоянния имунизационен календар, написа Телеграф.

Съседна Румъния пък се бори с зараза от дребна шарка. Първи случаи на заболяването бяха регистрирани и в прилежаща Сърбия, където епидемиолози търсят нулевия пациент, откакто 15-годишно дете е с морбили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР