България се надява да получи 2,7 млрд. лева за изграждане

...
България се надява да получи 2,7 млрд. лева за изграждане
Коментари Харесай

България остава на последно място по използване на високи технологии

България се надява да получи 2,7 милиарда лв. за създаване на цифрова, пътна и жп съгласуваност по европейски инструмент. Според специалисти и икономисти обаче, към този момент сме закъснели с плановете и те не подсигуряват задоволително промени.

Днес проектът беше показан от вицепремиера Томислав Дончев и транспортния министър Росен Желязков на специфична онлайн конференция.

Въпреки че сме известни с IT експертите си, България остава на последно място в Европейския съюз по потребление на високи технологии, демонстрират данните на транспортното министерство.

Росен Желязков, министър на превоза: В избрани региони на страната едвам 1% от семействата се възползват от високоскоростните технологии, което е доста под междинната стойност на Европа, там е към 20-25%.

Заради това и от министерството считат да заложат във всяка европоръчка условието при планиране на строителство, ремонт и реорганизация на пътища да се поставят и детайли на електронните съобщителни мрежи.

Томислав Дончев, вицепремиер: Когато разясняваме с вас след две-три години, да вземем за пример към 2026 година, когато ще отчитаме резултата от осъществяването на проекта, класацията и позицията на България да бъде доста по-добра, което е значимо. Наред с това е доста по-важно да имаме висока задоволеност от потребителите, от всичко, което се е случило.

Бизнесът подсети и за електронното държавно управление като част от промяната.

Петър Статев, ръководител на Надзорния съвет на " София Тех Парк ": Трябва да бъде довършена промяната в административното ръководство на България, по този начин щото, министерствата да не бъдат тези феодални владения, първоначални разпоредители на бюджети, които не си приказват с другите такива.

Важно е и по какъв начин се извършват плановете.

Петър Статев, ръководител на Надзорния съвет на " София Тех Парк ": Когато пътувам със самолета от Истанбул до София от горната страна аз виждам блестящите ленти на автомагистралите и всичко е ужасно, картината е радостна, само че на другия ден, като се кача в колата си и отивам към Бургас, аз виждам, че тази същата лента е напълно друга.

Недостатък на новия проект съгласно икономиста Георги Ангелов е, че в него е заложена единствено една промяна за 2,7 милиарда лв..

Георги Ангелов, икономист: Съжалявам, само че няма да ни дадат тези пари с една единствена промяна, няма да стане това, този проект концепцията му е да направи структурна промяна на стопанската система, голям брой промени и да се потвърди, че те ще създадат тъкмо тази структурна промяна.

Според икономиста също по този начин би трябвало да се намерения и за по-бързо осъществяване на плановете, тъй като те ще имат доста по-голямо значение в случай че се извършват още следващата година, по този начин ще оказват помощ на България да се възвърне от коронакризата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР